↧
Suklaaviikunakakku jäädytettynä tai suklaaviikunamoussekakku gluteeniton ja laktoositon
noin 18 sentin vuokaan
2 valkuaista
ripaus suolaa
2 dl sokeria
25 g rouhittua pekaanipähkinää tai cashewpähkinää tai saksanpähkinää
150 g Brunbergin laktoositonta suklaata (tai 120 g valkosuklaata)
1 rkl vahvaa kahvia
1 -2 kananmunaa
1/4 tl appelsiinin kuoriraastetta
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
( 1 tl vaniljasokeria)
Koristeeksi
Paloiteltuja viikunoita ( syötävissä kokonaan, kuori ja siemenetkin)
kuivattua vadelmarouhetta tai muuta marjajauhetta
Pohja: vaahdota valkuaiset suolan kera, lisää vaahtoon sokeri vähän kerrallaan samalla vatkaten. Kääntele lopuksi lastalla joukkoon pähkinärouhe. Levitä taikina vuokaspraylla voidellun ja pohjastaan leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Paista uunissa 150 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pohja on kuiva ja päältä vähän rapea. Anna jäähtyä.
Täytemousse: Keitä kahvi. Sulata suklaa matalalla teholla mikrossa muoviastiassa, sekoita tasaiseksi, lisää kahvi ja kananmuna tai keltuainen - jolloin nostelet vaahdotetun valkuaisen suklaavaahtoon viimeksi. Voit siis käyttää munan kokonaan kerralla tai vaahdottaa valkuaisen erikseen. Sekoita appelsiinikuorta joukkoon.
Vaahdota (laktoositon) vaniljakastike kovaksi vaahdoksi ja nostele se suklaamousseen. Levitä kakkupohjan päälle ja jäädytä kakku vuoassa.
Sulata kakku jääkaapissa 1-2 tuntia ja irrota se vuoasta - varo, ettei massa sula liikaa. Koristele ja tarjoa. Tämä maistuu jäätelön tavoin - jäädykehän tämä onkin.
Saat samasta ohjeesta moussekakun, kun pehmität kylmässä vedessä 1-2 liivatetta ja sulatat ne kahvin (laita 2-4 rkl) joukkoon ennen sen sekoittamista suklaaseen. Moussekakku hyydytetään jääkaapissa, senkin voi pakastaa, mutta ei tarvitse, koska liivate ja suklaa hyydyttävät moussen.
Ja todella, voit tehdä tämän myös valkosuklaasta tai minttusuklaasta.
↧
Omenapiirakka kinuskimantelitoscalla hunnutettuna
Syksyn aika on upeaa väriloiston ja sadonkorjuun juhlaa - myös leivonnassa. Kävin poimimassa omenoita tyttären puutarhasta ja tein omenapiirakan jääkaapissa odottaneesta turkkilaisesta jogurtista. Oikeastaan laitoin osan sitä ja osan maustamatonta jogurttia litran purkista, koska turkkilaisessa jogurtissa on noin 10 grammaa rasvaa desissä - tulisi vähän turhan tuhti pohja piiraaseen.
Turkkilainen jogurtti on koostumukseltaan kermainen, kreikkalainen taas happamempi ja kiinteämpi - sitä käytän kakun täytemousseihin. Rasvaa on molemmissa tuo 10 g desissä. Päivän suositeltu rasva-annos on naisilla 60 g ja miehillä 80 g ja senkin pitäisi olla mielellään kasvirasvaa, eikä verisuonia tukkivaa eläinrasvaa.
Aikomukseni oli ensin vaahdottaa vatkautuva vaniljakastike piiraan seuraksi, mutta innostuin tekemään sen päälle vielä kinuskimantelitoscan, jota käytän sekä omena- että raparperileivonnaisissa satunnaisesti. Ja tiedättehän mitä siitä syntyy - kinuskin ja omenan liitosta - vain hyvää sanottavaa :) :) Tein piiraan 60 sentin uunin uunipellille - pelti ei aivan täyttynyt, joten alla olevan ohjeen voisi tehdä 1 1/2 kertaisenakin.
Omenapiirakka kinuskimantelitoscalla hunnutettuna
Pohja
2 dl vaaleita spelttijauhoja (Lidl)
3 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1/2 tl kanelia
2 tl vanilliinisokeria
2 dl sokeria
4 dl maustamatonta jogurttia, piimää tai vanhaa kermaviiliä, kermaa, ranskankermaa
2 dl rypsiöljyä
2 kananmunaa
Päälle
omenaviipaleita
kinuskimantelitoscaa
Kinuskimantelitosca
1 dl kuohukermaa tai vispikermaa
1 dl fariinisokeria (tavallisesta sokerista tulee vaalea kinuski)
150-200 g mantelilastuja
1 tl vanilliinisokeria.
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään - paitsi sokeri. Sekoita käsivispilällä vatkaten jogurtti, kananmunat ja sokeri. Lisää ne ja rypsiöljy kuivien ainesten joukkoon, sekoita lastalla mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille tasaisesti.
Pese, kuori ja viipaloi omenat. Levitä omenat piiraan päälle ja laita piiras uuniin.
Keitä kinuskia varten kermaa ja fariinisokeria miedolla lämmöllä kattilassa niin, että se pulppuilee ja sekoitat koko ajan. Keitä kunnes kastike paksunee ja totea kastike valmiiksi tippatestillä (pudota pisara kylmään veteen - jos se jähmettyy heti, kinuski on valmis). Lisää mantelilastut ja vanilliinisokeri. Sekoita vielä kuumalla levyllä kastike tasaiseksi.
Kaada kastike piiraan pinnalle, kun piiras alkaa saamaan väriä ja pinta on hyytynyt. Laita piiras vielä uuniin ja nosta lämpötilaa 200 asteeseen. Paista, kunnes pinta onkauniin ruskea. Piiras on hyvää sellaisenaan, mutta melkoista herkkua jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.
↧
↧
Punajuuripitsa
Punajuuren ystäville punajuuripitsaa. Tavallisen, kylmässä yön yli kohotetun pitsapohjan päälle tehdään pesto, jossa ruukku basilikaa, desi rypsiöljyä ja desi suolapähkinöitä ja yksi valkosipulinkynsi. Sen päälle keitetyt, viipaloidut punajuuret ja mozzarellaa, karamellisoitua punasipulia, pikkutomaatteja ja oreganoa. Tämä oli herkullista! Ohje löytyy viimeistä Kodin kuvalehdestä syyskuu 2018.
↧
Halloween donitsit
Kokeilin taas uuden donitsiohjeen, joka löytyi Pirkasta - porkkanadonitsit. Kyse on aivan makeasta leivonnaisesta - nämä hävisivät meillä äkkiä pöydästä lasten vieraillessa mamman luona. Muunsin ohjetta esim. lisäämällä piimän määrää ja vaihtamalla kuorrutteen ja lopputulos oli todella suussa sulava leivonnainen. Leivoin näitä sitten Roosanauha pöytäämme, jonka avulla työpaikalla keräämme rahaa rintasyövän tutkimukseen. Suosittelen muillekin - kokoamme kerran vuodessa vaaleanpunaisia leivonnaisia pöydän täyteen ja jokainen kahvipöydässä käyvä kilauttaa rahaa keräyslippaaseen - nämä ovat hyvät talkoot yhteisen asian puolesta. Näistä vaaleanpunaisista donitseista laitan kuvaa myöhemmin - jätin porkkanaraasteen niistä pois. Leivoin myös gluteenittomia donitseja Viljatuotteen vaaleasta jauhosta samalla ohjeella.
Halloweendonitsit 10-11 kpl
3dl vehnäjauhoja
1dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1/4 tl ruokasoodaa
1/4 tl kardemummaa
50g margariinia sulatettuna
2 dl piimää
1 kananmuna
1 1/2dl porkkanaraastetta
Kuorrutus
3dl tomusokeria
2-3 rkl Valion vatkattavaa laktoositonta vaniljakastiketta tai kookosmaitoa tai kondensoitua maitoa tai maitoa
elintarvikeväriä
Strösseleitä
Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda ja kardemumma keskenään. Sulata margariini. Sekoita rasva, piimä, kananmuna ja porkkanaraaste jauhoseokseen.
Sprayaa Keijulla tai muulla vuokaspraylla donitsipellin kolot. Pursota taikina pursotinpussilla rinkuloiksi koloihin.
Paista donitsit 175-asteisessa uunissa noin 13-15 minuuttia. Anna donitsien jäähtyä. Kumoa, poraa reitä tarvittaessa auki omenaporalla.
Mittaa päällisen ainekset kulhoon ja sekoita paksu tahna, tarvittaessa lisää tomusokeria. Voit lisätä väriä ja makuaineita halutessasi. Kun donitsit ovat jäähtyneet pursota keskeltä aloittaen spiraalin tavoin kuorrutetta donitsien päälle, ripottele koristeet pintaan, vie kylmään jähmettymään. Sokerimassakukat kannattaa laittaa vasta jähemttyneelel pinnalle.
↧
Hatsapurit
Olen lukenut hatsapureista ja nyt pääsin K-ruoka Pirkan ohjetta kokeilemaan, eikä taatusti jää ainoaksi kerraksi, kun meillä tehdään näitä, olihan hyvää! Pakastimme osan ja emme kuitenkaan malttaneet pitää niitä pakasteessa kuin pari päivää, kun tuli jo syötyä nekin. Herkkua Georgiasta! -näitä kehui Villekin Haapasalokin kovasti.
Hatsapurit, 4 kpl
2dl Pirkka maitoa
1prk(200 g) turkkilaista jogurttia
15g hiivaa
1tl suolaa
8-9dl vehnäjauhoja
1rkl öljyä
Täyte
1pkt(200 g) fetajuustoa
1 ps( 250 g) mozzarellajuustoraastetta
3 kananmunan keltuaista tai 2 kananmunaa
Paistamiseen
öljyä
Mittaa maito kulhoon. Lisää joukkoon jogurtti ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoseokseen. Lisää suola ja alusta jauhot taikinaan erissä, välillä lisää öljy ja sekoita hyvin, jotta taikinasta tulee sitkeä, mutta pehmeä.
Anna taikinan kohota noin 40 minuuttia, painele kuplat pois ja jatka taikinan kohotusta vielä 40 minuuttia.
Valmista juustotäyte. Murenna fetajuusto kulhoon. Lisää joukkoon mozzarellaraaste ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi.
Jaa taikina neljään osaan. Kauli palat pyörylöiksi (Ø 25 cm). Levitä keskelle täytettä tasainen kerros siten, että reunoilta jää noin 5 cm tyhjäksi. Kerää taikinan reunat keskelle yhteen nyytiksi ja purista tiiviisti umpeen. Käännä saumapuoli alaspäin ja pistele leivät haarukalla.
Kuumenna tilkka öljyä paistinpannussa. Paista leivät yksitellen molemmilta puolilta, kunnes leivät saavat ruskeita pilkkuja. Nosta leipä pannulle aina saumapuoli alaspäin. Paista leipiä keskilämmöllä 3-5 minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kullanruskeita ja kypsiä. Laita leivät vielä 200 asteiseen uuniin noin 5 minuutiksi, jotta taikina kypsyy varmasti. Leikkaa paloiksi ja tarjoa.
↧
↧
Donitsit - myös gluteeniton ohje
Näiden donitsien lähtökohtana on halloweendonitsiohje, joka löytyi Pirkasta - porkkanadonitsit. Muunsin ohjetta esim. lisäämällä piimän määrää ja vaihtamalla kuorrutteen ja lopputulos oli todella suussa sulava leivonnainen. Leivoin näitä sitten Roosanauha pöytäämme, jonka avulla työpaikalla keräämme rahaa rintasyövän tutkimukseen. Suosittelen muillekin - kokoamme kerran vuodessa vaaleanpunaisia leivonnaisia pöydän täyteen ja jokainen kahvipöydässä käyvä kilauttaa rahaa keräyslippaaseen - nämä ovat hyvät talkoot yhteisen asian puolesta.
Leivoin myös gluteenittomia donitseja Viljatuotteen vaaleasta jauhosta samalla ohjeella. Huomasin, että Wiltonin valkoinen väri ja useimmat nonparellit saattavat sisältää vehnää, niinpä laitoin gluteenittomiin donitseihin vadelmarouhetta pinnalle koristeeksi.
Donitsit 10-11 kpl
3dl vehnäjauhoja
1dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1/4 tl ruokasoodaa
1/4 tl kardemummaa
50g margariinia sulatettuna
2 1/4 -2 1/2 dl piimää
1 kananmuna
Kuorrutus
3dl tomusokeria
2-3 rkl Valion vatkattavaa laktoositonta vaniljakastiketta tai kookosmaitoa tai kondensoitua maitoa tai maitoa
elintarvikeväriä
Strösseleitä
Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda ja kardemumma keskenään. Sulata margariini. Sekoita rasva, piimä, kananmuna jauhoseokseen.
Sprayaa Keijulla tai muulla vuokaspraylla donitsipellin kolot. Pursota taikina pursotinpussilla rinkuloiksi koloihin.
Paista donitsit 175-asteisessa uunissa noin 13-15 minuuttia. Anna donitsien jäähtyä. Kumoa, poraa reitä tarvittaessa auki omenaporalla.
Mittaa päällisen ainekset kulhoon ja sekoita paksu tahna, tarvittaessa lisää tomusokeria. Voit lisätä väriä ja makuaineita halutessasi. Kun donitsit ovat jäähtyneet pursota keskeltä aloittaen spiraalin tavoin kuorrutetta donitsien päälle, ripottele koristeet pintaan, vie kylmään jähmettymään. Sokerimassakukat kannattaa laittaa vasta jähemttyneelel pinnalle.
↧
Korkea kakku makealla appelsiinimoussella ja herkullisella suklaamoussella
↧
Vaalea kukkakakku
↧
Syyslomapäivä Tallinnassa
Teimme syysloman alkuun pikamatkan Tallinnaan leivonta-ja vaateostoksille Ehdimme Helsinkiin Vikingin iltalaivaan, joka lähti klo 19. Varasimme laivalta hytin ja olimme valmiita klo 6 aamulla siirtymään autoon ja ajamaan ulos laivasta. Olemme usein matkanneet näin ja menneet aamun varhaisina tunteina aamupalalle johonkin hotelliin. Nyt huomasimme, että Viking line myykin aamiaiskuponkeja Olympia-hotelliin ja laivayhtiöltä aamiaisen saa edullisemmin kuin hotellista. Aamiaisen hinta oli 13 e / henk ja tiesin ennestään, että tässä hotellissa on hyvä tarjoilu rauhallisissa tiloissa.
Saimme nauttia aamiaisen aasialaisen musiikin soidessa taustalla, ruokailijoita oli aamuvarhain vain muutama. Hotellin kauniit tilat olivat silmäniloa, ihailin myös kauniita kattauksia - kylmät ruoat olivat vadeilla kivien päällä ja kaikki ottimet olivat kaunista, ohutta puuta. Tarjoilijat toimivat todella nopeasti lautasten tyhjennyttyä, asiakkaista huolehdittiin hyvin ja ystävällisesti. Voitte arvata, että saan usein koristelu, kattaus- ja sisustusideoita Tallinnassa käydessäni.
Ruokailusta lähtiesssämme en malttanut olla vilkaisematta Olympia-hotellin kahvioon - jo 90-luvulla Eestissä asuessamme sieltä sai kauneimmat täytekakut ja katsokaapa, kuinka kauniita leivonnaisia oli nytkin tarjolla! Mieheni huomasi heti macaronit - sain luvan kuvaamiseen henkilökunnalta.
Suuntasimme aamuvarhain Cash and carry Promoon Narvan tielle. Sieltä ostin edullisia kakkualustoja, kauniita kakunkoristesuklaita, mantelijauhoa, makusiirappeja ja hapanjuurileipiä varten italialaisia leipäjauhoja ja jotain muutakin. Sikupillin Prisman vieressä oleva Gemoss oli seuraava kohteemme, mutta huomasinkin sen takana Pakendikeskus-myymälän, josta olen kuullut, mutta en ollut käynyt siellä. Nimensä mukaisesti kyseessä on pakkaustarvikkeita myyvä liike, joka myy sekä yrityksille että yksityisille. Kauniita papereita ja pusseja myymälässä oli, mutta ei erityisen paljon leivontapakkauksia.

Gemossista sain tällä kertaa uuden metallisen amerikkalaistyylisen jäätelökauhan, jolla annostelen kuppikakkutaikinaa ja makusiirappeja ja suklaapalloja. Gemossissa on laaja valikoima ravintoloille ja leipomoille ja yksityisille myytäviä kattaus ja kokkaustarvikkeita, silikoonituotteita leivontaan varmaan Tallinnan paras valikoima, suklaakoristeita, vohvelikoristeita ym. ym. Joka kerta tarttuu mukaani myös infon takana olevasta hyllystä lisää tyllia. Kuvia ja tietoa Gemossista löydät aiemmista postauksistani haulla "paivileipoo Tallinna" tai "paivileipoo Gemoss". Promo ja Gemoss ovat Baltiassa toimivia ketjuja, joilla on liikkeitä eri maissa - Gemossin pääpaikka on Riikassa. Promoon tarvitaan asiakaskortti, infosta saa kertakäyntiin sopivia kortteja, joilla pääsee sisäänmenoportista. Firmat voivat hakea Promon asiakaskorttia, joka tilataan infosta ja noudetaan sieltä myöhemmin. Suomalaiset yritykset eivät saa näissä alennuksia.
Gemossin vieressä on Baltian suurin ostoskeskus Ulemiste, joka onkin jo suomalaisille hyvin tuttu. Niin ja joulukuussahan aukeaa Gemossin ja Ulemisten väliin kai vieläkin suurempi ostoskeskus - mistä näihin riittää asiakkaita??Kävimme vaateostoksilla, mutta Ulemistessä olisi sisustajalle myös keittiöön kaunista tavaraa useassakin liikkeessä. Ulemistessä on infotaulujen mukaan myös edullinen Kodu Extra, jonka astiavalikoima saattaisi kiinnostaa leipureitakin - kyse on edullisesta myymälästä, ei siis hinnoilla ja laadulla prameileva keittiöliike - niitäkin Tallinnassa on. Ilokseni huomasin, että Ulemisten pääsisäänkäynnin viereen vasemmalle on avattu kauniita leivonnaisia tarjoava uusi kahvila-konditoria - huomasimme sen vasta pois lähtiessämme. Ulemistessä on ollut puute kakkukahvilasta, toki 2. kerroksen takasiivessä olevasta Lidosta saa punnittavien eestiläisten ruokien ohella myös eestiläisiä leivonnaisia. Korostan tätä eestiläistä laatua, koska tarjolla on niin paljon kansainvälisiä tuotteita, että on jo vaikea välillä löytää turistipaikoista aitoa eestiläistä ruokaa tai leivonnaista. Ja jos jotain häiritsee Viro ja Eesti -nimien vaihtelu, niin kerrottakoon, että molemmat on kielitoimisto todennut hyväksyttäviksi muodoiksi, mutta suomalaiset käyttävät Viro - sanaa ja eestiläisille sekä eestin kieltä opiskeleville kyseessä on Eesti - rakkaalla lapsella siis monta nimeä!
Lidosta sain tyypillisen eestiläisen leivonnaisen Napoleonin tortun vaniljakiisselitäytteellä ja tuorevadelmasoseella.
Leipurin matka jatkui Mustamäelle entisen Kadakatorin tilalle rakennettuun Prismaan. Samassa talossa on ihanainen liike Suhkrukunst - sieltä saa langoitettujen kukkien aineksia, tyllia, massoja, muffinivuokia, kakunkoristeita, strösseleitä, värejä, kakkualustoja, teemasynttäritarvikkeita ja vaikka mitä. Fun cakes ja Satin Ice massat olivat nyt etsinnässäni.
Samassa rakennuksessa on avattu aasialaisen ruoan valitse ja punnitse buffee, vieressä on hyvä pieni kahvila. Laukkuliike on uskomaton valikoimaltaan ja kenkäliikkeitäkin on vielä yläkerrassa, vaikka näyttikin siltä, että liikkeitä oli suljettu ja oli entistä vähemmän. Kampaus - ja meikkialan tukkuliike on myös yläkerrassa, yksityisetkin saavat ostaa, en osaa sanoa niiden tarvikkeiden laadusta mitään.
Olikin ruokailun aika ja tahdoimme kokeilla jotain uutta ravintolaa. Aikaa oli vähän laivan lähtöön, mutta mukvasti matkamme varrelle sattui Terepere Kohvik-Resto Liivalaialla numerossa 27, Olympiasta Mustamäen suuntaan. Ruoka oli hyvää, tilasin vuohenjuustosalaatin punajuurella, tarjolla oli tosi hyvää leipää ruoan lisäksi. Miehen lasagneannos kuulemma olisi voinut olla suurempi, mutta kauniisti se oli tarjolla. Jälkiruoaksi maistoimme eclair-leivonnaista, kuorrutettua ja täytettyä pitkän mallista tuulihattua - näitä minun on pitänyt jo pitkään tehdä kotonakin.
Kaksi jäi vielä puuttumaan, kun laiva lähti niin aikaisin, että satamassa piti autolla olla jo klo 16 - aikatualua oli muutettu. Tahtoisin käydä Levierissä, josta sanotaan löytyvän Tallinnan parhaat macaronit. Kondiittori Angeliika Kangia kutsutaankin Tallinnan ”Laduréeksi”. Macaronkoulutusta eli makroonikoolitust järjestää Tallinnassa mm. Mamac, jota seuraan Instagramissa.
Olen kirjoittanut Tallinnan kahviloista aiemmin blogitekstin, lisää asiaa löytyy Tallinkin kahvilaesittelystä.
Leipuri, älä unohda Seikluskohvik nimistä monipuolista tarvikekauppaa lähellä keskustaa - siellä järjestetään myös huippukoulutusta. Järve kaubamajasta eli ostoskeskuksesta ja Rocca al Maresta löydät Apelsin-myymälät, joissa on myös leivontatarvikkeita.
↧
↧
Marengit kuuman sokerin konstilla
Olen kirjoittanut aiemminkin blogissa marenkien onnistumiseen vaikuttavista asioista, mutta nyt olen löytänyt takuuvarman keinon saada kiinteä, hienosti pursottuva marenkimassa. Keino on helppo: kuumenna sokeria uunissa 180 asteessa hetken aikaa, niin kauan, että se tuntuu käteen lämpimältä. Lisää lämmin sokeri vähän kerrallaan vaahtoutuvaan valkuaiseen, niin se laittaa valkuaisten kypsymisen alkuun ja massasta tulee kestävää. Käytä Siro-sokeria 1/2 -1 dl yhtä valkuaista kohden. Kokeile eri tapoja maustaa marengit - karkkirouheet, makusiirapit, esanssit ja makutomusokerit käyvät. Jos käytät makutomua, lisää se vasta vatkaamisen loppuvaiheessa, tomusokeria en koskaan ole kuumentanut.
Halloweenmarengit
3 kananmunan valkuaista
2 dl Siro-sokeria
1 tl sitruunan mehua
1tl vadelmamakusiirappia tai vadelmamehua
Elintarvikevärejä
Laita sokeri 180 asteiseen uuniin kuumenemaan ja aloita hiljaisella teholla valkuaisten vatkaaminen kuivassa ja rasvattomassa teräskulhossa. Kun sokerista muodostuu suurikuplaista partavaahtoa lisää tehoa vatkaukseen.
Kun sokeri tuntuu käteen lämpimältä, ala lisäämään sitä lusikallinen kerrallaan valkuaisen joukkoon samalla vatkaamista jatkaen. Lisää sitruunanmehu ja makuaineet vatkaamisen loppuvaiheessa -sitruunanmehua kehoitetaan kyllä joissain ohjeissa laittamaan geti vatkausta aloitettaessa valkuaisten joukkoon. Vatkaa, kunnes marenki on kiinteää ja kiiltävää. vatkaa, kunnes vaahto muodostaa aallonhuippuja - voit sammuttaa vatkaimen ja kokeilla vatkainta nostamalla, jääkö huippuja. Älä vatkaa vaahtoa liian kovaksi, se saa olla pehmeää ja kiiltävää, kuitenkin oikein terävän pursotusjäljen jättävää. Tarkista maku. Lisää väri vatkatessa tai sekoita värit pienissä kupeissa osaan marengista.
Jäähdytä uuni avaamalla luukku. Pursota leivinpaperin päälle uunipellille kummituksia pylreällä tyllalla ja pienisahateräisellä tyllalla kuroitsoja. Lehdet tein ankansuuterällä, jossa v-aukko sisäänpäin.
Sain neuvon paistaa marenkeja 50 asteessa uunissa yön yli, mutta minun uunissani kiertoilmalla ne eivät kypsyneet. Mutta jos marengit jäävät raa`oiksi, ratkaisu on helppo, uuniin vaan uudelleen! Samoin jos kuivat marengit pehmenevät ilman kosteuden vaikutuksesta - uuniin vaan uudelleen kuivumaan. Tiiviissä säilytysrasioissa - metallisissa tai lasisissa, voi käyttää sokeripaloja, talouspaperia tai esim riisiä kosteutta keräämässä.
Paista marenkeja 70-80 asteessa 2-3 tuntia ja jätä ne uuniin yöksi, luukku kiinni. Jotkut tahtovat sisältä pehmeitä marenkeja, minä paistan ne täysin kuiviksi. Jos marengit eivät aamulla ole kuivia, jatka paistamista tai anna kuivaa huoneenlämmössä uunipellillä.paperilla suojattuna.
Voit kokeilla myös marenkien kuivattamista.yön yli 60 asteisessa uunissa.
Marengit säilyvät koristeina ja rouheena kakkujen päällä paremmin kuin macaronit, mutta parasta on suojata pohja sulatetulla suklaalla, niin ei kakun kosteus niin helposti siirry marenkiin
↧
Juustokakku uunissa New york cheese cake
↧
Turkkilainen juustopinaattipide eli juustoleipä
Tänään olikin vähän erilainen pitsapäivä - turkkilaista juustopinaattipidetä eli pitsaleipää, johon lisäsimme broilerikuutioita ohje löytyy Pirkasta 11/2018 ja K-ruoka sivulta
Turkkilaiset pitsaleivät eli pide
Ainekset
6 annosta
- 4 3/4dlPirkka vehnäjauhoja
- 1/2tlsokeria
- 1/2tlsuolaa
- 1 1/2dlvettä
- 40gvoita
Täyte
- 1ps(125 g)Pirkka mozzarellaa
- 1pkt(100 g)Pirkka salaattijuustoa & oliiveja
- 1/2prk(à 365/150 g)Pirkka Parhaat vuohenjuustokuutioita
- 1kananmuna
- 2ps(à 65 g)Pirkka Luomu babypinaattia
- 1 1/2tlPirkka valkosipulimurskaa
- 2tlrypsiöljyä paistamiseen
- ripausmustapippuria ja suolaa
- rypsiöljyä tai sulatettua voita voiteluun
Valmistus
yli 60 min- Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää veden sekaan sokeri ja suola. Alusta jauhot ja sulatettu voi taikinan joukkoon ja vaivaa muutama minuutti.
- Peitä kulho keittiöliinalla ja anna nousta vähintään 30 minuuttia.
- Valmista täyte. Kuullota pinaattia hetken ajan öljyssä pannulla. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Nosta sivuun ja paista pannulla valkosipulimurskaa hetken ajan.
- Yhdistä keskenään jäähtynyt valkosipulimurska, valutetut salaattijuusto- ja vuohenjuustokuutiot sekä mozzarella. Murenna juustot pienemmiksi ja lisää sekaan jogurtti ja kananmuna.
- Vaivaa taikinaa hetki jauhotetulla alustalla. Jaa taikina kuuteen osaan.
- Kaulitse palat pitkiksi ohuiksi soikioiksi. Jaa juustokastike ja pinaattiseos taikinoiden keskelle, mutta jätä reunoille tilaa noin sentin verran. Taita reunat yhteen päädyistä, niin että taikina nousee sivuilta osittain täytteen päälle. Sipaise taikinan reunoihin öljyä tai voisulaa ja mausta pinta chilihiutaleilla.
- Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 13-15 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää, täyte on jähmettynyt ja saanut hieman väriä.
↧
Budapest-leivokset, budapest-tortut piparirahkatäytteellä
Budapest-leivos on unelmankevyt, valkuaisvaahtoon tehty leivonnainen, kääretorttu tai leivos, jossa jauhoina on jauhettua tai rouhittua pähkinää tai mantelia ja vähän tärkkelysjauhoa. Täytteeksi sopii kermavaahto tai kerma- rahkaseos ja makuaineksia voi vaihdella vuodenajan mukaan. Olen aiemmin leiponut Budapest-torttua pähkinäisenä, enkä mielestäni onnistunut lopputuloksessa, mutta vasta tähän manteliseen ohjeeseen ihastuin.
Leivoin Budapest-torttua ensin Leivotaan lehden 5/2018 ohjeella Valkosuklaa-mustikkabudabest , ja lähdin sitten muuntelemaan ohjetta. Tässä ohje jouluiseen Budapest-torttuun.
Budapest-torttu
6 valkuaista
1 tl sitruunanmehua
3 dl sokeria
1 3/4 dl mantelirouhetta ja/tai mantelijauhoa
2 1/2 rkl maissitärkkelystä
Täytteeksi
1 prk Arlan piparkakkurahka
3 dl kermaa
100 g valkosuklaata paahdettuna tai 1/2 - 1 dl pakastepuolukkaa tai Mariannerouhetta, mukaan voi laittaa murusteltuja joulupipareitakin
3 rkl vaniljakreemijauhetta (Sallinen)
1 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
Kinuskiraidat
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
1/2 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
Kuumenna uuni 175-180 asteeseen, kiertoilmauuni on noin 25 astetta kuumempi, mitä astemäärä näyttää. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Laita puhtaaseen, kuivaan metallikulhoon valkuaiset, joukossa ei saa olla yhtään keltuaista. Lisää sitruunanmehu ja vaahdota ensin pienellä nopeudella, sitten voimakkaammalla teholla, kunnes vaahto näyttää partavaahdolta. Lisää sokeria vähän kerrallaan. Vatkaaminen on parasta tehdä yleiskoneella.
Kun valkuaisvaahto ei tipu kulhosta, vaikka sen kääntää ylösalaisin, on vaahto valmis. Nostele lastalla käännellen joukkoon keskenään sekoitetut mantelijauho (osa voi olla rouhetta) ja maissitärkkelys.
Pursota heti pyöreällä terällä viivoittain uunipellille pitkiä viivoja, jotka muodostavat kääretorttulevyn. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia, anna jäähtyä.
TÄYTE:
Jos käytät paahdettua valkosuklaata, murustele suklaa leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda vähän ruskeaksi uunissa alle 5 minuuttia -varo, ettei suklaa pala ruskeaksi, vähän väriä saa tulla. Jäähdytä ja murustele suklaa. Täytteeseen voi hyvin laittaa sekä suklaata että marjoja tai hedelmiä tai jotain niistä kermavaahdon lisäksi.
Vaahdota rahka ja kerma samassa astiassa, lisää mausteet ja massaa paksuntava ja maustava vaniljakreemijauhe. Maista ja tarvittaessa mausta lisää. Levitä täyte jäähtyneelle levylle, päälle tai alle kermavaahdon tulee suklaarouhe ja kermavaahdon päälle jäisiä pakastemarjoja pisteittäin - ei liikaa, ettei niiden mehu ala valua.
Kääri torttu rullalle leivinpaperin avulla. Anna jähmettyä kylmässä ja koristele esim sulatetun suklaan (mikrossa matalalla teholla noin 10-20 sek. kerrallaan välillä sekoittaen) kanssa raidoittamalla tai kinuskiraidoin ja rouhituilla karkeilla tai pakastemarjoilla ym.
KINUSKI
Mittaa aineet paksupohjaiseen kattilaan, paitsi ei vanilliinisokeria, koska sen maku häviää keitettäessä. Keittele matalalla teholla vähän väliä sekoittaen noin 20 minuuttia, kunnes kastike paksunee. Tee tippatesti, pudota pisara kylmään veteen - kun se jähmettyy, on kastike valmis. Mausta vanillinisokerilla. Jäähdytä, pursota raitoina tortun päälle.
Leivoksia tästä saat leikkaamalla palat, kääntämällä leikkuupinta lautaselle ja koristelemalla.
↧
↧
Lumihiutale joulutortut suolaisella ja makealla täytteellä
Viime vuonna joulutortut leivottiin täytteenä halkaistu vihreä kuula, leikkuupinta ylöspäin, tämän joulun hittitorttu on lumitähti.
Laitoin täytteeksi viikunahilloa ja vuohenjuustoa ja päälle pellavansiemeniä, makeissa tortuissa puolukka-kirsikkamarmelaadi - ja täyte ulottuu joka sakaraan. Liian tummiksi ehtivät paistua, mutta maku oli vaarallisen hyvä - rasvaahan näissä on enemmän kuin riittävästi 😁
Lumihiutaletta tehtäessä kulmat taitetaan täytteen päälle, sitten taittamalla pyöristetään torttu, käännetään taitepuoli alle ja leikataan sakarat, ensi 4 viiltoa, sitten yksi jokaisen väliin. Sakaroiden päät nipistetään kapeiksi kuin lumihiutaleissa.
Suolaisissa tortuissa täytteenä voisi olla myös tuorejuusto ja kala tai kinkku tai kasvikset. Makeissa tortuissa täytteenä voi käyttää mitä vaan paistonkestävää marmelaadia - makuja löytyy kaupasta monia.
↧
Piparkakun makuinen juustokakku
Olen ihastunut piparkakkurahkaan, mutta se on mielestäni voimakasmakuista, laitan sitä mielellään vähemmän kuin muita rahkoja suhteessa kermaan. Tässä hyvin joulun aikaan sopiva piparkakulta maistuvan juustokakun ohje noin 22 - 24 senttiseen vuokaan
150 g pipareita
60 g margariinia sulatettuna
5 isoa Meiran liivatetta tai 6-7 pientä kaupan liivatetta
1/2 dl vettä
2tl sitruunamehua
1 piparkakkurahka
6 dl kermaa
3/4 dl fariinisokeria
50-100 g piparimuruja
30 g valkosuklaamuruja - tämän voi jättää poiskin
1 tl piparkakkumaustetta
Piparkakun makuinen juustokakku
Pohja
150 g pipareita
60 g margariinia sulatettuna
Täyte
5 isoa Meiran liivatetta tai 6-7 pientä kaupan liivatetta
1/2 dl vettä
2tl sitruunamehua
1 piparkakkurahka
6 dl kermaa
3/4 dl fariinisokeria
50-100 g piparimuruja
30 g valkosuklaamuruja - tämän voi jättää poiskin
1 tl piparkakkumaustetta
Koristeluun: pipareita, mariannerouhetta tai murskattuja piparminttukarkkikeppejä, sokerimassalumihiutaleita, puolukan varpuja. Myös kanelitangot ja tähtianis sopivat hyvin koristeeksi.
Laita irtopohjavuoan reuna kakun tarjoilualustalle, sprayaa tai öljyä vuoan reunat. Sekoita monitoimikoneella piparimuru ja sulatettu rasva, painele vuoan pohjalle.
Liota liivatteet pehmeiksi kylmässä vedessä, kuumenna kiehuvaksi 1/2 dl vettä. Liota liivatteet hyvin siihen ja sekoita seos kuumana sähkövatkaimella rahkan joukkoon. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi, lisää vatkaamisen loppuvaiheessa fariinisokeri. Sekoita lastalla joukkoon piparimurut, rahkaseos, suklaamurut ja piparkakkumauste. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria tai piparkakkumaustetta tai sitruunamehua
Nostele täyte pohjan päälle, tasoita ja hyydytä yli yön jääkaapissa. Nosta irtoreuna pois ja koristele kakku tarjolle.
↧
Glögikakku
Glögikakku on vanha tuttavuus, vuosikymmeniä olemme sitä töissäkin tehneet jouluaterian jälkiruoaksi. Vanhimmissa ohjeissa on liikaa liivatetta nykyiseen makuun, appelsiininkuorta on joissain ohjeissa liikaa, mutta hyviä ohjeita varmasti netti täynnä. Silti tahdoin kehittää jotain uutta tatsia tähän ohjeeseen ja edellinen piparijuustokakkuni, johon tuli piparinmurua joukkoon, oli jo jotain toivomaani suuntaan. Piparinmurut värjäsivät juustokakkua ruskeaksi, joten jätin ne tästä juustokakusta pois, piparia on vain pohjassa.Mielestäni onnistuin nyt saamaan tosi maukkaan juustokakun: Juustokakun maku muuttuu kuitenkin vähän säilytyksen aikana verrattuna massojen makuun ja makumieltymyksiä on niin paljon kuin meitä maistajiakin - kertokaahan, mitä olette tästä mieltä, jos teette kakun ohjeellani.
Haluan kiinnittää huomiota liivatteen käyttöön. Käytän itse Meiran isoja 4 gramman liivatteita, joita saa tukusta. Käytän niitä yhden lehden nestedesiä kohden ja nesteeksi lasken kaikki oikeasti nestemäiset tuotteet, siis kerman, pehmeät rahkat, mehut, veden jne. En laske paksua tuorejuustoa - käytän Philadelphiaa ja tässä kakussa uutta ihanaa ja edullista tuttavuutta Rainbow vaniljatuorejuustoa, enkä laske nesteeksi kreikkalaista jogurttia. Kaupan pieniä 2 gramman liivatteita lasken oman ja muiden kokemuksella tarvittavan 1,4 vastaamaan tätä yhtä Meiran isoa liivatetta. Liivatteet ovat vähän erilaisia merkistäkin riippuen, joten on syytä tarkistaa aina liivatteen määrä oman maun ja tuotteen mukaan. Tavoitteenani on tehdä suussa sulavan pehmeitä, mutta koossa pysyviä kakkuja - muuttuvia ja vaikuttavia tekijöitä voi olla useita.
Ensimmäisen kakun glögipäällinen ei tahtonut oikein hyytyä ja huomasinkin, että glögissäni oli sitruunahappoa - happo estää hyytymistä myös mansikoiden, kiiwin ja sitruunan kanssa voi olla ongelmia. Lisäsinkin sitten reilusti liivatetta ja johan onnistui päällikiille paremmin.
Tein kolme noin 20 senttistä kakkua kerralla pikkujoulutarjoiluun, käytin kermaa 1,5 litraa ja 2 tuorejuustoa ja yhden piparkakkurahkan. Kirjoitan kolmasosaohjeen alle, jolloin siitä tullisi yksi 18-20 cm halkaisijaltaan oleva kakku.
Glögikakku
- pieneen 18 -20 sentin vuokaan
Pohja
150 g pipareita
45 g margariinia sulatettuna
Täyte
5 dl kermaa
140 g Rainbow vaniljatuorejuustoa
1/3 - 1/2 prk piparkakkurahkaa (Arla)
1/3 dl appelsiinimehua
1 rkl sitruunamehua
5 liivatetta (Meiran isoja, käytä kaupan pieniä 7 kpl)
1 tl piparkakkumaustetta
1/3 dl fariinisokeria
1/2 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria tai vaniljasokeria tai vaniljauutetta
Kiille
1 1/2 - 2 dl glögiä, alkoholiton
punaista tai sinistä elintarvikeväriä
3 liivatetta (kaupan pieniä 5) (vähempikin voi riittää, yleensä 1 iso ja 1 1/2 pientä liivatetta desiin nestettä)
Sprayaa tai voitele öljyllä irtorengas ja aseta se tarjoilualustan päälle. Voit laittaa sihdin läpi tomusokeria rasvan pinnalle, mutta mielestäni sokeri valuu ja sotkee. Lämmön avulla saa hyydytetyn kakun irti reunavuoasta, esim. painamalla lämpimällä pyyhkeellä, tuota piparkakkureunaa lämmitin vähän toholla ulkopuolelta- tarksita kestääkö vuokasi materiaali millaista kuumennusta. Sekoita monitoimikoneen terällä piparimuru ja sula rasva, painele renkaan pohjalle.
Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Liota liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna kiehumispisteeseen appelsiinimehu ja purista liivatteista vesi pois, liuota lehdet appelsiininmehuun. Vatkaa sähkövatkaimella eri kulhossa tuorejuusto ja sokerit, lisää liivateseos nauhana samalla vatkaten. Jatka vatkaamista niin, että liivateseos jäähtyy ja liivatteen jäähtyessä ilmaa sekoittuu vatkatessa seokseen - se kuplii - näin saan kuohkeutta massaan. Jähmettyvä liivatemehuseos siis vaahdottuu.
Lisää kermavaahto varovasti nostellen lastalla rahkaseokseen, mausta ja maistele makua. Tarvittaessa lisää mausteita. Kaada seos pohjamurun päälle, painele lusikalla, jotta massa asettuu tasaisesti kakun reunoihin. Tasoita päällinen. Älä sotke irtorengasta kakun yläpuolelta, koska se näkyy sitten kiilteen reunassa. Siirrä kakku yöksi kylmään hyytymään tai kiireisemmässä aikataulussa pakastimeen, kunnes juustomassa on hyytynyt.
Valmista kiille. Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna glögiä tilkka, lisää väri ja liivatteet, liuota hyvin, kaada loppu glögi joukkoon. Anna tämän seoksen jäähtyä hetki - hyytymisen voit tarkistaa laittamalla pienen määrän seosta kulhoon ja hetkeksi pakastimeen. Jos kiille ei hyydy, kuumenna se uudelleen ja lisää liivatetta äskeiseen tapaan. Jäähdytä kiillettä vähän, ennen kuin lusikoit sen kylmän kakun päälle. Siistimpi tulos tulee, jos teet kiilteen kahten kerroksena, hyydytät ensin ohuen kerroksen, laitat sitten toisen.
Koristele kakku. Koristeet sulavat helposti liivateseoksen pinnallla. Kermavaahto ja suklaa kestävät, kaikki muu on parempi sivell äsulatetulla suklaalla, joka samalla kiinnittää koristeet hyydytetyn kakun päälle. Koristeet on aina parempi laittaa juuri ennen tarjoilua - suklaakoristeet säilyvät kyllä hyvin yön ylikin, samoin persotettu kermavaahto tai voikreemikukat. Valkoiset pallot ovat Rafaello suklaapalloja, joulun allahan on tarjolla monenlaisia kauniita karkkeja, sydänsuklaisiin jätin foliopaperit, mutta niidenkin alla on sulatettua valkosuklaata.
↧
Polttari-illan lyhytkurssi -kakun koristelu ja macaron maistelu
Ilo oli puolellani, kun polttariryhmän kaunokaiset tulivat puolentoista tunnin ajaksi koristelemaan juhlakakun ja maistelemaan macaroneja.
Tein kakun valmiiksi toiveiden mukaan, juhlavieraat tekivät koristeet, juhlan sankari koristeli kakun ja valmisti kultapitsiä. Hieno kakku mukanaan juhlijat lähtivät kohti uusia seikkailuita 💕💕💕
Lyhytkurssiin sisältyi kirjalliset ohjeet kakun ja koristeiden valmistamisesta - siitä tietopaketista toivon olevan hyötyä kaikille osallistujille. Kiitos tilauksesta ja siitä, että sain osallistua hetken juhlaanne!
↧
↧
Porokakku suklaamarenkikreemillä itsenäisyyspäivä 2018
↧
Punajuuri-vuohenjuustopiiras
Punajuuri on suurta herkkuani paitsi pitkin syksyä, niin erityisesti jouluruokana mitä erilaisemmin tavoin laitettuna. Itsenäisyyspäivänä tein punjuuri-vuohenjuustopiirasta Arlan ohjeella hieman muunnellen. Tarkoitukseni oli ensin tehdä tästä pikkupiiraita tarteletti- tai muffinivuoissa, mutta aika ajoi ohi ja tyydyin isoon piirasvuokaan. Kovasti herkullista oli!
Punajuuri-vuohenjuustopiiras
150 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl vettä
Täyte
1 sipuli tai punasipuli
400 g keitettyjä punajuuria
1 tl suolaa
1 ripaus mustapippuria
1 tl rosmariinia
75 g vuohenjuustoa
3 kananmunaa
2 dl kevytranskankermaa
½ tl hunajaa
½ dl kurpitsansiemeniä tai auringonkukan siemeniä
Keitä punajuuret kuorineen suht' kypsiksi. Jäähdytä ja kuori, viipaloi. Nypi yhteen rasva ja jauhot sekä leivinjauhe - helpoin tehdä monitoimikoneen terällä. Lisää vesi ja työstä seos taikinaksi - sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Painele taikina voideltuun irtopohjavuokaan, joka on halkaisijaltaan noin 24 cm. Anna seistä jääkaapissa sen aikaa, kun teet täytteen.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuori ja hienonna sipuli, kuullota öljyssä, niin että sipulit pehmenevät. Muussaa vuohenjuusto haarukalla tai veitsellä ja sekoita joukkoon kananmunat, creme fraiche, hunaja ja mausteet. Voit esipaistaa piirakkapohjaa 10 minuuttia, mutta se ei ole tarpeen - esipaiston aikana piiraan reunat pitäisi tukea foliolla tai paiston jälkeen nostella reunoja ylös haarukalla - minä harvoin käytän pohjan esipaistamista - kyllä se kypsyy täytteen kerakin.
Lado punajuuriviipaleetj asipulit kerroksittain pohjataikinan päälle, väliin täytettä. Päällimmäiseksi punajuuriviipaleita ja siemeniä. Ripottele siis kurpitsansiemeniä tai auringonkukan siemeniä päälle ja paista uunin keskiosassa 25 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ja tarjoile.
↧
Mummon serinakakut
Tässäpä teille huippuhyvä ohje - näitä oli usein mummoni kahvipöydässä ja hämäläiseen jouluun nämä pikkuleivät kuuluivat ehdottomasti lusikkaleipien ja pipareiden ja torttujen kera.
MUMMONI
SERINAKAKUT kuva tulossa
noin 15 kpl
75 g margariinia
3/4 dl fariinisokeria
1/2 kananmuna
3/4 dl fariinisokeria
1/2 kananmuna
1/2 tl vanilliinisokeria
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
Tee heti kaksinkertainen annos, koska ohjeannos on kovin pieni. Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää kananmuna vatkaten. Sekoita lastalla joukkoon kuivat aineet. Sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Paista koekakku - sen pitäisi jäädä pyöreäksi Hannatädin kakun tavoin - tarvittaessa lisää jauhoja tai vähän nestettä. Lopputulos on jäähdyttyä ja kuivuttua murea.
Jos mahdollista, anna taikinan ensin levätä jääkaapissa ennen leipomista.
Leivo jauhotetulla pöydällä tangoksi, paloittele. Pyöritä
palat noin 2 sentin palloiksi, pyöritä pallot ensin kananmunassa, sitten
(värillisessä) raesokerissa (tai painele jokaiseen kirsikan
paloja). Laita pellille leivinpaperin päälle ja paista noin 175
- 200 asteessa.
Entisaikaan näitä säilytettiin viikkoja metallirasioissa huoneen lämmössä, mutta pikkuleivät voi myös pakastaa.
↧