Quantcast
Channel: Päivi leipoo
Viewing all 746 articles
Browse latest View live

Sitruuna-ricottaleivokset gluteeniton ohje

$
0
0

Nämä leivokset tehdään ilman vehnäjauhoja - mantelijauhosta ja perunajauhosta -  ja näihin saa käytettyä kotiin jääneitä marenkeja pinnalle koristeeksi. Ricottajuusto tekee näistä erityisen hyvän makuisia, samoin sitruunan ja mantelin makuyhdistelmä.

Sitruuna-ricottaleivokset  8:lle 
 Vuoan tai irtoreunan koko 24 cm x 16 cm

100 g margariinia tai voita 
2 tl (luomu)sitruunan kuori 
munaa 
1/2 dl sokeria 
  dl mantelijauhetta 
½ dl perunajauhoja 
1/2 tl leivinjauhetta 
125 g ricottajuustoa 
rkl sitruunan mehua 
½ dl mantelilastuja  
1 1/2 dl marenkimuruja 

TYÖVAIHEET 
1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sulata margariini ja anna sen jäähtyä. Jos käytät irtoreunaa leivospohjan paistamiseen,  laita se kuumenemaan uunipellille leivinpaperin päälle ja sprayaa vuokaspraylla juuri ennen kuin kaadat taikinan siihen.
2. Pese sitruunat, raasta keltainen kuoriosa ja purista tarvittava määrä mehua. 
3. Sekoita mantelijauhe, perunajauho ja leivinjauhe keskenään. 
4. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi.  Sekoita varovasti lastalla nostellen kuivat aineet, sitruunan kuori ja –mehu, ricotta ja sulatettu margariinia  muna-sokerivaahtoon. 
5.. Kaada ja levitä taikina leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille. Ripottele päälle mantelilastut ja murenna marengit. 
6. Paista kakkulevyä uunin keskitasossa 175 asteessa (kiertoilmauunissa riittää 160 astetta) noin 25 minuuttia. Kakku saa jäädä rakenteeltaan hieman kosteaksi. Anna jäähtyä ja leikkaa ruuduiksi. Koristele.

Kandeeratut sitruunaviipaleet


Tee nämä jo edellisenä päivänä! Pese ja leikkaa luomusitruuna ohuiksi 1/2 - 1 sentin viipaleiksi. Keitä 2 dl sokeria ja 2 dl vettä kiehuvaksi, lisää sitruunaviipaleet. Anna sitruunoiden olla puoli tuntia kattilassa kannen alla niin, että kattila on kylmällä levyllä. Nosta sitruunat sitten kuivumaan huoneen lämpöön, anna kuviua rauhassa seuraavaan päivään, mutta kääntele niitä välillä.

Koristeruusukkeet


Vaahdota 1-2 dl kermaa, lisää vaahdotuksen aikana 2 rkl rivcottajusutoa tai tuorejuustoa, 1-2 rkl limecurdia ja sokeria maun mukaan. Pursota esim. tähtityllalla koristeruusukkeet jäähtyneiden leivosten päälle.



Wienerit hapanjuurella

$
0
0


En ole kai 30 vuoteen leiponut wienereitä, mutta toki vielä toimintatavan muistan, samaan tapaan kaaviloitiin entisaikaan voitaikinat esim. joulutorttuihin. Nämä ovat rasvaisia leivonnaisia, joten tällainen 10 kappaleen määrä oli ihan mukava kerralla leivottavaksi, eikä ollut työläskään, vaikka työvaiheita on useimpia, kun voita tai margariinia kaulitaan taikinan väliin. Muistelen aiemmin jakaneeni suorakaiteen muotoisen taikinalevyn kolmeen osaan ja rasva levitettiin 2/3-levylle, 1/3 taitettiin väliin ja kaulintojen välillä toistettiin tätä "pyyheliinataittelua". Nyt katsoin ohjeista, että toinen, ehkä uudempi taittelutapa lähti "kirjekuoripaketin" tekemisestä. 

Tein wienereitä ensimmäistä kertaa hapanjuurella ja onnistuin mielestäni hyvin - ohje kuitenkin vaatisi ehkä vielä testaamista, joten jos käytät tätä ohjetta, lähetä viestiä korjausehdotuksista. Toisaalta eri merkkiset vehnäjauhot toimivat eri tavalla, joten aina on tarpeen tarkkailla taikinaa ja sen ominaisuuksia, eikä mitata jauhoja tai aikaa tarkasti ohjeen mukaan. Ainesmäärät on ihan kokeilun tulosta, katselin hiivataikinaohjeita ja juuritaikinaohjeita ja kokeilin näin, taisi mennä nappiin tällä kertaa :) 

 Lähdetäänpä taikinasta: Wienertaikinan voi tehdä ilman rasvaa, koska taikinaan kaulitaan rasvaa joukkoon, usein kuitenkin lisätään vähän rasvaa taikinaankin. Tärkeää wienerleipien taikinaa valmistettaessa on, että ainekset ovat kylmiä ja taikinaa ei vaivata. Mitä parempi vehnäjauho, sen paremmin se kantaa taikina raskaan rakenteen pitkän kohotuksen aikana.



Wienerleivät


Taikina

60 g vettä
65 g maitoa
8 g merisuolaa
30 g sokeria
250 g aktiivista miedoksi ruokittua juurta
1 kpl = 65 g kananmuna
30 g sulatettua voita tai margariinia
noin 300 g vehnäjauhoja (Strömsberg)

Kaulintaan 

200-300 Sunnuntaimargariinia tai voita

Täytteeseen 

1 dl vaniljarahkaa
1 dl maitoa
1 dl vaniljakreemijauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1/2 dl sokeria

Paistonkestävää hilloa

Tomusokeria ja vettä tai sitruunamehua  koristeluun
Kananmunaa voiteluun

Sekoitin taikinan ainekset yleiskoneella ensin matalalla teholla sekoittaen, sitten 3-4:lla. Vaivasin muutaman minuutin niin, että taikinasta muodostui kiinteytyvä pallo, jauhojen määrä täytyy säätää silmämääräisesti. Kaulittavan taikinan tulee olla vähän jämäkämpää kuin pullataikina.


Annoin taikinan levätä muovin alla kulhossa tunnin verran, sen jälkeen taittelin kevyesti nostellen ikään kuin neljästä kulmasta taikinaa keskelle päälle vetäen (vaikka pyöreässä kulhossa olikin :) ).  Taittelin yhteensä 3-4 kertaa puolen tunnin välein ja annoin taikinan sitten kohota huoneen lämmössä niin, että aikaa kului noin 4-5 tuntia siitä, kun taikinan yleiskoneesta otin. Sen jälkeen öljysin leivinpaperia ja taputtelin taikinan suorakaiteen (tai neliön) malliseen vuokaan, öljytty leivinpaperi päälle ja siirsin taikinan jääkaappiin lepäämään yöksi - vähän se kylmässä jääkaapissa kohoaakin ja kuohkeutuu silminnähden.

Taikinalevyn muotoilu. Seuraavana päivänä voit kaulia taikinan neliöksi, jonka paksuus on noin puoli senttiä tai vähän enemmän. Ota kaulintaan käytettävä voi huoneen lämpöön noin puoli tuntia ennen sen käyttöä. Voit kaulia voin tai margariinin leivinpaperipaketin välissä vähän pienemmäksi neliöksi kuin taikinan. Rasvan voit kaulimisen jälkeen laittaa leivinpaperin sisällä hetkeksi pakastimeen - taikinakin voi olla hetken jääkaapissa.  Nosta rasvalevy jälkeen vinoneliönä kylmän taikinan päälle, vedä kulmat keskelle ja nipistä taitteet kiinni - katso ettei reunat tai kulmat jää ilman rasvaa, työnnä niitä tarvittaessa keskelle päin. Laita taikina foliolla peitettynä kylmään noin 15 minuutiksi.

Minä otin ohuita lastuja margariinista taikinan pinnalle ja tasoitin rasvalevyä vielä taikinalastalla. Taitoin kulmat keskelle, nipistin reunat ja laitoin taikinan jääkaappiin - näin on vähän vaikeampi saada rasvalevystä tasaista, mutta olen aiemminkin tehnyt näin wienereitä.



1. kaulinta. Aseta kylmä taikinalevy pitkä sivu itseesi päin ja kauli varovasti painellen levy suorakaiteeksi, jonka paksuus on noin 1 cm. Paketoi kolmeen osaan pyyheliinan pituussuuntaisten taitosten tavoin. Laita levy leikkuulaudan avulla, foliolla pintaa suojaten kylmään noin 15-30 minuutiksi, pakastimessa levy kylmenee nopeammin.  

2-4. kaulinta. Toista ensimmäisen kaulinnan tavoin kaulinta vielä 2-3 kertaa, levy aina välillä kylmään. Viimeisen kaulinnan jälkeen laita taikina kylmän pitemmäksi aikaa, että se jähmettyy kylmäksi esim 30-40 minuuttia jääkaapissa tai pakastimessa vähemmän aikaa. 

Leivonta: leikkaa terävällä veitsellä levystä ohuesti reunat pois niin, että taikina kerrokset  tulevat esille. Leikkaa taikinasta esim. neliöitä, joiden kulmat taitat keskelle ja painat tiukasti pullan pohjaan asti, jotta taikinan kulmat kiinnittyisivät keskelle. Kohotin pullia noin 14 tuntia huoneen lämmössä, testaa itse aikaa - kylmässäkin voisi kohottaa, mutta aikaa menisi pitempään ja pitkä kylmäkohotus voisi tuoda happamuutta juuritaikinaan. Anna pullien kohota kaksinkertaiseksi. Kohotuksen aikana paina välillä keskustaa alas, jotta leivonnaisen muoto säilyy.

Sekoita sähkövatkaimella täytteen ainekset. Voitele huolimattomasti wienerit, kananmunaa ei saisi mennä taikinakerrosten leikkauspintaan, koska se toimii liimana estäen taikinakerroksia kohoamasta. Laita dallastäytettä runsaasti kahdella lusikalla wienereiden keskelle, paina pohjaan saakka täyte ja tasoita. Nosta 2 teelusikalla paistonkestävää hilloa keskelle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pullat ovat kauniin ruskeita. Minulla toinen pelti pullia paistui vähän turhan tummaksi, kuten kuvasta yllä näkyy. Jäähdytä pullat. tee tomusokerista ja vedestä hammastahnan paksuinen tahna, jota pursotat pursotinpussista koristeeksi. 











Donitsit

$
0
0


Donitsien ohjeita on blogissani aiemminkin  - tällä samalla ja muillakin ohjeilla. Tässä alla kuitenkin useimmin käyttämäni ohje. Ja täällä ihanien suolaisten donitsien ohje - sen kehitin hetken ideasta, ja hyvä tulikin, suosittelen kokeilemaan.   Täältä löydät tosi hyvän makuisten banaanidonitsien ohjeen.

Donitsit

1/2 -1 dl  sokeria tai ruokokidesokeria
4 dl vehnäjauhoja
3 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
1 dl rypsiöljyä
2dl kermaviiliä tai jogurttia tai piimää tai kaurakermaa 
1 kananmuna


Sekoita nesteiset aineet, lisää kuiva-aineet. Laita taikina pursotuspussiin. Jos taikinasta tulee kovan tuntuinen esim. kreikkalainen jogurtti on paksumpaa- niin lisää vähän nesteen määrää ennen pussittamista. Jos nesteenä on kaurakerma, sitä voi vähän vaahdottaa ensin, tai sitten on lisättävä jauhojen määrää. Sekoita mahdollisimman vähän! ettei pikataikina sitkisty. Valmis taikina on puuron puuron paksuista.


  

Voitele öljyllä tai sprayaa vuokaöljyllä donitsivuoka ja pursota 12-14 donitsia donitsivuoan aukot lähes täyteen. Jos donitsit paistuvat uunissa kohotessaan umpeen, saa reiän keskelle omenaporalla painaen, kun ne tulevat uunista. Paista 175-200 asteessa, kunnes donitsit ovat vaalean ruskeat. Älä paista liian kauan, ettei pinta kuivu ja tummu. 





Jäähdytä hetki, kumoa vuoasta ja jäähdytä kunnolla. Päällystä kastamalla donitsi kuorrutteeseen. Koristele ripottelemalla vielä kosteaan pintaan nonparelleja, laita leivonnaiset kylmään, jotta kuorrute jähmettyy. 







Kuorrute

2dl tomusokeria
noin 2rkl kaurakermaa tai kermaa
Tilkka vettä 
Keltaista ja vaaleanpunaista elintarvikeväriä

Sekoita ainekset keskenään. Kokeile paksuus niin, että kastamalla donitsi kuorrutteeseen kuorrute jää peittäväksi, tasaiseksi pinnaksi. Koristele. Anna kuivua, kovettuu viimeistään jääkaapissa. Oli tosi herkkua! 










Minimuffinit, minidonitsit, linnunpesät

$
0
0

Etsiessäni muffinivuokia sain idean näistä linnunpesistä. Alla on lemon curd minimuffini - minun piti kyllä tehdä suklaamuffinit sinne pohjalle, mutta sekin unohtui pikaleivontaa tehdessäni :) Päällä kuorrute kaurakermasta, minidonitsi ja pääsiäisen suklaamuna.

Lemoncurd minimuffinit

9-10 kpl

1 muna
1/2 dl ruokokidesokeria tai sokeria
2 tl lemoncurdia
2 rkl jogurttia
2 rkl nestemäistä margariinia
1 dl vehnäjauhoja

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vaahdota muna ja sokeri, lisää muut aineet, sekoita. Pursota taikina minimuffinivuokiin, joita tässä 2 päällekkäin ja paperivuoat metalliseen minimuffinipeltiin. Paista vaalean ruskeiksi 175 asteessa - kypsyyttä voi kokeilla tikullakin  - jos tikkuun tarttuu taikinaa, ei muffini ole kypsä. Anna jäähtyä. 

Kuorrute


1 dl kaurakermaa 
2 rkl tomusokeria
2 tl vaniljakreemijauhetta
elintarvikeväriä

Vaahdota täyte ja pursota tähtityllalla jäähtyneen minimuffinin päälle.

Minidonitseihin donitsien ohje täällä, taikinasta 1/4 riittää hyvin.

Laita koristeet päällekkäin ja nauti makujen yhdistelmästä!




Hatsapurit hapanjuurella

$
0
0






Hatsapurit ovat juustopiiraita Georgiasta. Ohjeita on erilaisia, suljettuja tai avonaisia versioita ja joissain tämä paistettu muna mukana. Hiivalla leivotttujen hatsapurien ohjeet löytyvät blogistani täältä

Georgilaiset hatsapurit 2-4kpl


180 g vettä
60 g juurta
200 g vehnäjauhoa
50 g hiivaleipävehnäjauhoa
1/4 tl suolaa
1-3rkl oliiviöljyä

Täyte

1 kpl
(200 g) fetajuustoa
150 g mozzarellajuustoraastetta
1 kpl kananmuna
1 dl kermaviiliä
pieni valkosipulinkynsi murskattuna
3 rkl persiljaa silputtuna
1/2 tl
mustapippuria rouhittuna

Pinnalle

2-4 kpl kananmunaa


Ruoki juurta 2-4kertaa aktiiviseksi, niin että se on mieto maultaan ja aktiivinen, kun aloitat taikinan. Kuumenna paistokiveä uunissa ainakin puoli tuntia etukäteen 230 .

Sekoita huoneenlämpöinen keitetty vesi , juuri, suola ja jauhot.  Anna taikinan levätä tunnin verran, kaada oliiviöljyä reunoille ja taittele taikinaa sitten nostamalla neljästä reunasta  päälle taikinaa. Anna levätä puoli tuntia ja taittele uudelleen vielä kolme kertaa puolen tunnin välein. Anna sitten taikinan kohota vielä hetken. Kun  taikinan aloittamisesta on kulunut noin 4 tuntia tai taikina on selvästi silmin nähden kohonnut, jaa se kahteen osaan ja taputtele leivinpaperin päälle jauhojen avulla kahdeksi soikeaksi levyksi pitsapohjan tavoin. Anna kohota esim. tunnin ajan.

 Valmista täyte sekoittamalla ainekset keskenään ja laita sitä levyjen päälle, taita reunoja ylöspäin ja kierrä yläkulmat kiinni. Paista 230 asteessa vetäen leivonnaiset leivinpaperin päällä kivelle. Kun hatsapurien reunat alkavat saada väriä, vedä paperi pois alta ja paista niitä loppuaika vain kiven päällä. Riko yksi kananmuna kerrallaan pieneen lasikulhoon, valuta valkuaista pois, mutta pidä keltuainen ehjänä. Tee lusikalla kolo hatsapurin täytteeseen ja valuta keltuainen koloon, valkuaista saa valua täytteen päälle. Paista vielä, kunnes keltuainen hyytyy. Jos hatsapurien pinta tummuu liikaa, laita päälle leivinpaperi tai folio. Paistoaika on yhteensä noin 20 minuuttia.

Rahkamunkit hapanjuurella tai hiivalla

$
0
0






Rahkamunkkeja olen leiponut ennenkin, mutta ensimmäistä kertaa tein niitä hapanjuurella. Mietin, onko rahkan lisäys huono ratkaisu, kun juurikin on hapanta, mutta ei ollut, tuli ihanan makuisia, pehmeitä munkkeja! Ruokin juuren varmaan kolme kertaa 1:1:1  - voisi olla 1:2:2, silloin juuren aktivoituminen vain tapahtuisi hitaammin. Minulla on pitkään käytössä ollut juuri, joka useamman kerran ruokittuna ei tunnu happamelta. Ensimmäistä kertaa tein munkkeja, kun juureni oli vielä nuori, niissä munkeissa maistui happamuus, mutta tästä ongelmasta on siis nyt päästy - leivon usein pulliakin. 

Jääkaappilepo lisää hapanjuurileivonnaisen makua ja mielestäni tuo myös vähän happamuutta, josta pidän leivässä, mutta olen kokeilujen kautta päätynyt siihen, että hapanjuuripullia en laita jääkaappilepoon , vaan teen ne yhtenä päivänä - usein kyllä ovat olleet kohoamassa huoneen lämmössä yön ylikin talviaikaan, jolloin viileämpää- joskus kohotan yön yli varastossa, jossa on vähän yli 10 astetta lämpö. Mutta rahkamunkit tulivat nyt yhdessä päivässä valmiiksi - tein taikinan aamulla, taittelin päivällä, leivoin pyöreiksi pulliksi iltapäivällä ennen kaupassa käyntiä ja sitten sieppasin pullat mukaan uunipellin päällä ja ajoin lähellä olevalle mökille, jossa paistoin nämä illalla upporasvassa - koristelu jäi seuraavaan päivään, toki lämpimiä rinkilämunkkeja sokeroituina maistoimme heti. Mökin hirret ja huonompi valaistu muuntavat ilta-aikaan otetut kuvat punertaviksi ja sitä väriä on liian vaikea poistaa kuvista, mutta näkyyhän leivonnainen, vaikka sävyt onkin outoja :)

Tein pehmeän taikinan, koska mielestäni siitä tulevat hyvän makuiset pullat - vehnäjauhojen turpoaminen ja sitko-ominiasuudet vaihtelevat, niin että säädä tarvittaessa jauhojen määrää ohjeessa - voit lisätä taikinaan ennen autolyysiä jauhoja - minä lisäsin nestettä vähän vielä autolyysin jälkeen ja sain ehkä turhankin pehmeän taikinan- pyöreitä pullia oli vähän vaikea nostaa uppopaistoon. Koska pullat kohoavat vielä paistamisen aikana, ei munkkien muoto pysynyt pyöreänä - uskon, että vähän tukevampi taikina olisi säilyttänyt muotonsa paremmin - taikinan paksuus määrittää valmiin leivonnaisen muotoa, mutta toisaalta rakennetta - kovasta taikinasta tulee sitkeämpi leivonnainen. 


Rahkamunkit 


Katsoin Valion rahkamunkkien ohjetta, se on hiivalla toteutettu - ja muunsin siitä ohjeen hapanjuurelle. Tein ohjeen, josta tuli noin 10 pientä pyöreää rahkamunkkia ja 6 reikämunkkia.

220 g pehmeää rahkaa
150 g = 1 1/2  dl huoneen lämpöistä vettä
65 g juurta
90 g =1 dl sokeria 
1/4 tl suolaa
1 keltuainen 
310 g vehnäjauhoja
3 rkl öljyä

TAIKINA   Sekoita rahka, vesi ja juuri sekä sokeri, suola, keltuainen ja vehnäjauhoja vähän kerrallaan- tarkista taikinan paksuus sellaiseksi, että se irtoaa kulhon reunoista, mutta jää pehmeäksi. Kaada öljy taikinan reunoille kulhoon, se uppoaa taikinaan taitteluiden aikana. Anna levätä tunnin verran muovin tai silikoonilevyn alla. Taittele sitten neljästä reunasta taikinaa keskelle, anna levätä puoli tuntia ja taittele uudelleen. Tee noin 3 taittelua yhteensä ja taikinan kohotusaika noin 1,5-kertaiseksi alkuperäisestä vie yhteensä noin 4 tuntia taikinan aloittamisesta. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä tangoksi ja paloittele pieniksi pulliksi - munkiirinkilöihin vähän isommat palaset. Pyöritä pullat pyöreiksi ja laita kohoamaan. Ota huomioon, että ne kohoavat noin kaksinkertaisiksi alkuperäiskoosta. Öljyä kevyesti leivinpaperi ja laita pullat limitellen kohoamaan. Ripottele päälle vähän jauhoja ja laita leivinpaperi sekä pyyhe, ehkä vielä muovikin päälle kohotuksen aikana, niin pullat ovat lämpimässä, eivätkä kuiva. Anna kohota huoneenlämmössä muutama tunti - riippuu lämpötilasta ja jauhoistakin. 

Jos et ennen ole tehnyt uppopaistamista rasvassa katso täältä kaksi videota peräkkäin - vinkkejä ja turvallisuusneuvoja. 

UPPOPAISTO ÖLJYSSÄ Kuumenna öljy kattilassa, varaa viereen kansi, jolla voit tukahduttaa liekin tarvittaessa, jos öljy syttyy palamaan. Ota viereen lautanen, jolla on moninkerroin talouspaperia tai siivilä kulhon päällä munkkien valutusta varten ja pieni laakea kulho, johon laitat esim. 2 dl sokeria ja 2 tl vanilliinisokeria munkkien sokeroimista varten. Vaihda sokereita välillä, jos rasva paakkuunnuttaa niitä. Värikkäästi kuorrutettavia pieniä pyöreitä munkkeja ei sokeroida. Munkit voi pakastaa paiston ja valutuksen jälkeen ja sulattaa nopeasti esim. mikrossa ja sokeroida heti sulatuksen jälkeen.

Munkkien uppopaistorasvan lämpötila on todella tärkeä asia. Jos levyn maksimilämpö on 12, suosittelisin kokeilemaan 5-6 tehonumeroa munkkien paistossa. Liian kuuma rasvaa tummentaa päällisen ja etenkin pyöreä munkki jää sisältä raa'aksi. Liian pieni lämpötila saa aikaan sen, että rasva imeytyy munkkiin ja munkki kohoaa liikaakin paistossa, eikä saa väriä kuin hyvin hitaasti pintaansa. Tavoitteena on paistaa vaaleita munkkeja, jotka ovat kypsiä sisältä. Kokeile kypsyyttä halkaisemalla yksi valmis munkki ja säädä tarvittaessa lämpöä. Käytä reikäkauhaa tai pihtejä munkkien paistamisessa. Kokeile öljyn sopiva lämpö esim taikinapalasen tai leivän avulla - pudota se kuumaan öljyyn ja kun se nousee heti pinnalle ja alkaa saada väriä pikkuhiljaa, on lämpö sopiva. 

Nosta käsin pulla leivinpaperin päältä - tarvittaessa ota vereen pieni öljykuppi, jossa kastelet kätesi, niin taikina ei tartu käsiin. Tee reikä munkkirinkiläpullien keskelle. Voit nostaa munkin reikäkauhaan ja sen avulla kuumaan rasvaan, niin et polta käsiäsi rasvassa. Nosta munkkeja kattilaan niin, että ne sopivat kohoamaan paiston aikana - esim. 3 kerrallaan. Kääntele rasvassa ja paista molemmin puolin vaalean ruskeaksi. Munkki putoaa ensin öljykattilan pohjalle, mutta nousee sieltä pinnalle alkaessaan kypsyä. Nosta munkki valumaan ja halutessasi pyörittele haarukan kanssa sokerissa ennen kuin munkin pinta kokonaan kuivuu - sokeri tarttuu lämpimään ja hieman rasvaiseen pintaan.

Pikkumunkkien kuorruttaminen


Kuorrute


2dl tomusokeria
noin 2rkl kaurakermaa tai kermaa
Tilkka vettä 
Keltaista ja vaaleanpunaista sekä vihreää elintarvikeväriä

Sekoita ainekset keskenään ja lisää väri kuorrutteeseen. On vaikea sanoa määrää, paljonko kuorrutetta tarvitset, mutta sitä tekee nopeasti lisää. Kokeile paksuus niin, että kastamalla donitsi kuorrutteeseen kuorrute jää peittäväksi, tasaiseksi pinnaksi - sanon töissä ohjeeksi, että kuorrutteen pitää olla lähes hammastahnan paksuista, muuten se kuultaa läpi. Koristele nonparelleilla ennen kuin pinta ehtii kuivua. Anna kovettua jääkaapissa tai pakastimessa. Oli tosi herkkua!
  







Churrot eli espanjalaiset munkit

$
0
0
Tänään leivoin ensimmäistä kertaa churroja. Mielestäni tunnen melko hyvin niin kotimaiset kuin kansainvälisetkin tavallisimmat leivonnaiset kun iät ja ja niitä olen sekä kotona että töissä sekä tehtäväksi suunnitellut.  Kotitalouskirjoissa kansainvälisyys on vahvasti esillä ja tunnetuimmat ohjeet löytyvät ja käytämme niitä paljon. VAAN churroja en ole tehnyt koskaan ennen ! Muistelen churrojen ohjeen tulleen yhteen oppikirjaan 2000- luvun alussa - mielenkiintoista olisi tietää, kuinka vanha leivonnainen tämä on ja mikä on sen historia kotimaassaan Espanjassa. 1999 painettu Culinaria- makujen Eurooppa mainitsee Churrot friteerattuna makeana leivonnaisena, jota syödään lämpiminä aamiaisella tai välipalana, joko sokeroituna tai suklaakastikkeeseen dipaten.

Perehdyin ohjeisiin ja tein myös makuvertailua läheisten kanssa. Churrojen ohjeista monet olivat sekoitettavia pikataikinoita - sekoita vain neste, jauhot ja vähän öljyä + leivinjauhe. Osassa pikataikinoista neste - vesi tai maito kuumennettiin kiehuvaksi, osassa aineet sekoitettiin kylmänä. Kiehuva vesi tekee taikinasta paksumman, se turvottaa jauhot. Pikataikinaa on sekoitettava mahdollisimman vähän, ettei vehnän sitko tule esiin.Pikataikinaan kuuluu kohotusaine, osassa sekoitettavista taikinoista oli leivinjauhetta, joissain ei. Kananmunaa ei pikataikinoissa yleensä ollut, joissain ohjeissa oli, esim Valiolla.

Minä olen oppinut tuntemaan churrot tuulihattutaikinalla tehtyinä, osa ohjeista olikin näitä - eli kuumenna neste, rasva ja suola, lisää vehnäjauhot ja sekoita taikina kiinteäksi palloksi. Jäähdytä hetki ja lisää kananmunat yksitellen vatkaten joukkoon. Tuulihattutaikinoissa vaihteli rasvan ja kananmunien määrä.

Kerron syyn, miksi en ole churroja kotona tehnyt, vaikka olen monesti aikonutkin. Arastelin, koska kuulin kahdelta kollegalta eri puolelta Suomea, että churrojen paistinrasvasta oli lentänyt kaarena palava liekki - syytä ei saatu selville, mutta epäiltiin kiinteän taikinan (ohje sama kuin Martoilla 100 g rasva ja 3 munaa)  ja kuuman öljyn yhdessä aiheuttaneen erikoisen ja vaarallisen tilanteen. 

Muistathan siis varata kannen viereen rasvapalon tukahduttamista varten - pisaraakaan vettä ei saa joutua kuumaan öljyyn ja öljyn lämpötilaa on säädeltävä niin, ettei se kuumene höyryäväksi ja liesitulletin ei saa olla päällä rasvakattilan yläpuolella. Katso turvallisuusohjeita täältä, jos uppopaistaminen on sinulle uutta. K-ruoka churro- video 3 min löytyy täältä.  



Vertailin pikataikinaa ja tuulihattutaikinaa churrojen valmistuksessa.

Pikataikina oli todella nopea ja helppo tehdä, tein Nigellan ohjeella, jota sanottiin alkuperäiseksi (ohje alla) Taikinasta tuli kuitenkin todella paksu, sitä oli vaikea pursottaa - vehnäjauhot turpoavat eri tavalla, mutta minulla taikina olisi vaatinut öljylisäystä. Voisi sanoa, että tee taikinasta paksu, mutta vain sen verran, että kykenet pursottamaan sitä paistoöljyyn - varmempi laittaa heti kaksi pursotuspussia päällekkäin. Valmiin leivonnaisen rakenne oli pehmeä, ehkä hieman vetisen makuinen, nämä olivat yhden maistajan suosikki (1-4). Nigellan churrot ovat kuvassa vasemmalla.


1. Nigellan churrot  noin 12 kpl

2 dl = 125 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl kiehuvaa vettä 
1 rkl oliiviöljyä 

Paistamiseen Rapsi- tai rypsiöljyä
Sokerointiin sokeria, kanelia, vanilliinisokeria

Sekoita kuivat aineet, sekoita niihin öljy ja kiehuva vesi. Jos taikina on liian paksua pursotettavaksi, lisää vielä 1-2 rkl oliiviöljyä. Ohjeeseen voisi lisätä ihan pikkuripauksen suolaa. Kaada taikina pursotinpussiin (2 päällekkäin), jossa iso tähtitylla esim Städter 14 mm.

Varaa työpisteeseen jonoon sakset, lautasen päällä pursotuspussissa taikina, reikäkauha, teräskattila, jossa paistoöljyä noin 5 cm, iso kattilan kansi viereen, lautanen, jolla talouspaperia churrojen valuttamiseen, toinen syvä lautanen, jossa sokeria ja kanelia ja vanillinisokeria (halutut määrät) churrojen sokeroimiseen ja tarjoilulautanen. 

Kuumenna rapsi- tai rypsiöljy. Kokeile lämpötilaa niin, että pudottamalla taikinanokareen öljyyn se alkaa heti ruskistumaan. Nosta pursotinpussi niin ylös, että taikina valuu suorana ylhäältä kohti öljyä  ja katkaise saksilla noin sormen pituinen pala. Pursota 4- 6 churroa yhtäaikaa paistumaan - kattilan koko ratkaisee. Paista molemmin puoli vaalean ruskeaksi, valuta ja sokeroi lämpimänä.



Churrot tarjotaan suklaakastikkeen kera 


1 dl kermaa (1/3 voi olla maitoa, jolloin kastikkeesta tulee löysempää)
100 g suklaata 
(1  tl karamellisiirappia tai tavallista siirappia tai glukoosisiirappia) 
1 tl vanilliinisokeria

Kuumenna kerma- ei kiehuvaksi. Paloittele joukkoon suklaa, laita kansi päälle ja anna olla noin 5 minuuttia, sekoita tasaiseksi, lisää muut aineet. Valuta suklaata lusikalla churron päälle tai varaa jokaiselle ruokailijalle oma dippiastia, johon churro kastetaan.



2. Churrot munaton pikataikina 

Leipojat.fi sivuston ohje  noin 12 kpl churroja


4 rkl kasviöljyä tai juoksevaa margariinia tai voita
1 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
2,4 dl vehnäjauhoja
2,4 dl vettä
(lisäisin ripauksen suolaa)

Kanelisokeri:
1 rkl fariinisokeria
0,5 dl sokeria
1 tl kanelia

Kiehauta vesi, voi, öljy/juokseva margariini, sokeri ja suola isossa kattilassa. Lisää kuumaan seokseen jauhot samalla puulusikalla sekoittaen. Pienennä lieden lämpöä ja sekoita voimakkaasti puulusikalla, kunnes taikinasta muodostuu kiinteä pallo, noin 1 minuutin ajan. Taikina on nyt valmis.

Tästä taikinasta neuvottiin tekemään tangot leivinpaperin ppäälle esim. uunipellille ja churrot saisivat levätä noin varten ennen paistamista. Muutoin jatketaan samoin kuin yllä olevassa ohjeessa paistaminen. Tätä ohjetta en kokeillut.

Tuulihattutaikinaa valmistettaessa taikinasta on saatava kiinteä pallon, kun jauhot lisätään kiehautettuun vesi-margariiniseokseen. jos palloa ei muodostu, kannattaa lämpimän levyn päällä sekoittaa vielä taikinaa, kunnes se kiinteytyy. Kananmunat vatkataan joukkoon sähkövatkaimella yksi kerrallaan. Tämä taikina oli pehmeämpi ja testissäni helpompi pursottaa kuin pikataikina. Valmiit leivonnaiset olivat rasvaisemman oloisia ja kuori kovempi kuin pikataikinachurroissa. Maistelimme näitä sekä lämpiminä että kylminä, suklaan kera sekä ilman. Tällä ohjeella tehdyt churrot olivat maistajien suosikkina (3-1) tänään  - on muistettava, että "maku on maistajan suussa", mielipideasioita!


3. Churrot tuulihattutaikinalla


2 1/2 dl vettä
100 g margariinia tai voita 
1/4 tl suolaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa

Mittaa kattilaan vesi, rasva ja suola. Kiehauta ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon vehnäjauhot, nyt pitäisi tulla tasainen kiinteä pallo taikinasta - jos ei, niin lämmitä seosta sekoittaessasi jauhoja. Lisää yksi kananmuna kerrallaan ja vatkaa sähkövatkaimella. Lusikoi taikina pursotinpussiin, jossa iso tähtiylla. Paista jatajoa kuten ohjeessa 1. Esim Yhteishyvän ohje oli tällainen.




Tippaleivät

$
0
0


Tippaleivät ovat keskiajalta peräisin oleva leivonnainen, jota myöhemmin säätyläistaloissa on tarjottu "hienoille vieraille" ja tiedetään näitä tarjolla olleen hautajaisissakin. 1800- luvun raittiusaatteen myötä yleistyi vappuna siman tarjoaminen porvariskodeissa ja niiden kera tarjottiin tippaleipiä. Tippaleipien arvellaan tulleen alunpitäen Saksasta pohjolaan. Elannon konditoria perustettiin 1907 ja sen ensimmäinen tuote oli tippaleipä. 

Tippaleipiin on erilaisia ohjeita. Tein eilen sekoitetulla taikinalla ja hapanjuuritaikinalla tippaleipiä - työpaikallani niitä on tehty kymmeniä vuosia pikataikinalla ja hiivataikinalla. Sekoitettavalla pitaikinalla tulee pehmeämpiä tippaleipiä kuin kohotettavalla taikinalla, mutta sekin riippuu taikinan vahvuudesta. Vanhoissa ohjeissa on sekoitettavassa taikinassa käytetty myös pelkkää munanvalkuaista, jolloin tippaleivästä tulee rapeampi. Makuasia on sitten, pitääkö tippaleivän olla rapea vai pehmeä.

Onnistuneen tuloksen kannalta on tärkeää sopivan vahvuinen taikina, pieni pursotusaukko ja sopivan lämpöinen öljy - 180 astetta.  Öljyn kuumuutta voi testata pudottamalla sinne vähän taikinaa, sen pitäisi nousta ylös ja alka tirisemään ja saada väriä heti. Jos öljy on liian kylmää uppopaistamisessa, tuote vain imee rasvaa, mutta ei kypsy eikä saa väriä. Jos öljy höyryää, savuaa, se on liian kuumaa ja on syttymisvaara olemassa! - vieressä on pidettävä isoa kantta, jolla liekki tukahdutetaan tarvittaessa nopeasti. 

Syvän kauhan avulla sain nyt kauniimman malliset tippaleivät kuin renkaassa paistamalla. Paistettaessa on tarkoitus saada tippaleivän nauhat kypsymään niin, että ne eivät tartu "pullaksi", vaan paistuvat ristikkomaisen koostumuksen saaden - pursotusnopeus, öljyn lämpö ja pursotusaukon koko vaikuttaa. 


Tippaleivät pikataikinalla noin 8 -10 kpl

1 1/2 kananmunaa
1 1/4 dl maitoa
2 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 dl vehnäjauhoja

Paistamiseen rapsiöljyä tai  rypsiöljyä tai kookosrasvaa

Tomusokeria, vanilliinisokeria

Sekoita munien rakenne kulhossa rikki, lisää muut aineet ja sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia. Siitä pitäisi tulla paksu velli. 

Jos taikina tuntuu liian tukevalta pursotettavaksi lisää maitoa, vettä tai öljyä. Liian löysään taikinaan voi lisätä jauhoja - tarkkaa määrää on vaikea sanoa, koska vehnäjauhot turpoavat eri tavalla. Pursotin pusseja on hyvä laittaa kaksi päällekkäin, koska liian vahva taikina ja paistopisteen kuumuus voi rikkoa pussin.

Varaa työvälineet ja laita rasvakattilan viereen valutussiivilä kulhossa tai lautaselle talouspaperia. Kuumenna öljy teräskattilassa tai padassa 180 asteeseen. Testaa lämpö pienellä taikinanpalasella tai mittaa se mittarilla. Laita taikina pursotinpussiin, sulje esim kumirenkaalla tiukasti pussin yläosa. Leikkaa pieni, spagettinauhan paksuinen reikä pursotinpussiin. 

Laita rasvakattilaan syvä teräskauha tai teräsrengas, johon pursotat taikinaa usean kerroksen ristiin rastiin. Kun taikina vähän kiinteytyy, nosta rengas tyhjään kohtaan kattilassa tai kumoa kauhasta tippaleipä öljyyn. Paista molemmin puolin tippaleivät vaalean ruskeiksi reikäkauhalla käännellen, nosta valumaan ja anna jäähtyä. Jäähtyneinä ripottele vanilliinisokerilla maustettua tomusokeria tippaleivälle molemmin puolin. 

Tippaleivät hapanjuuritaikinalla tai hiivataikinalla


1/2 kananmuna
2 rkl sokeria
1 1/4 dl maitoa
30 g aktiivista juurta tai 1/8 pkt hiivaa, "murunen"
vajaa 2 dl vehnäjauhoja

Sekoita kaikki ainekset keskenään, anna taikinan kohotan noin tunnin verran, tarkista paksuus ja paista kuten yllä. Jos taikina tuntuu liian tukevalta pursotettavaksi lisää maitoa, vettä tai öljyä. Liian löysään taikinaan voi lisätä jauhoja - tarkkaa määrää on vaikea sanoa, koska vehnäjauhot turpoavat eri tavalla. Pursotin pusseja on hyvä laittaa kaksi päällekkäin, koska liian vahva taikina ja paistopisteen kuumuus voi rikkoa pussin.




Kanelimunkit ja possot tai hillomunkit, reikämunkit

$
0
0

Ihana vapun aika takana päin ja vielä viimeisenä lomapäivänä piti tänäänkin tehdä vappuleivonnaisia! tein aivan ihanan pehmeitä ja maukkaita munnkipossoja ja kanelimunkkeja yhdistämällä serkkujeni munkkiohjeita ja viime aikojen munkinpaisto-ohjeita. Kirjoitan ohjeet nyt muistiin jo kesää ja seuraavaa vappua varten. 

Serkkuni Vuokko on vuosikymmeniä tehnyt ihania kanelimunkkeja, joita olemme siellä Himoksen lähellä usein käyneet maistelemassa. Olen saanut ohjeenkin niihin, mutta ikävästi olen sen hukannut, enkä koskaan ole itse tehnyt niitä. Pyysin ohjeen nyt uudelleen ja sain luvan jakaa teillekin.  Toinen serkkuni Anneli leipoo kerran vuodessa vappuna munkkipossuja - ihailin niitä netissä ja sain niihinkin ohjeen. 

Kohotus ja kananmunaJo pitkään on keskustelu aika ajoin siitä, tarvitseeko pullataikina yhden vai kaksi kohotusta ja tarvitseeko se kananmunaa ja tehdäänkö veteen tai maitoon etenkin munkkeja tehdessä. Mielipiteitä on monia - minä olen tottunut tekemään pullataikinan maitoon kananmunalla ja kaksi kerta kohottaen. Työpaikallani kotitalousluokassa joskus kohotamme taikinan vain kertaalleen, jos on kiire - silloin pelkään, että etenkin jäähtyneessä pullassa maistuu hiiva. Toisaalta joudumme usein tekemään lyhyen ensimmäisen kohotuksen ja toisen kohotuksen teemme uunipelti lieden päällä, pullat siinä ja laitamme hetkeksi levyt 1:lle niin, että uunipelti lämpiää - tämä vauhdittaa kohoamista. Joku  kuumentaa juomalasillisen vettä mikrossa kiehuvaksi, ottaa lasin pois ja laittaa taikinakulhon mikroon ja luukku kiinni, jolloin taikina kohoaa vesihöyryssä. Joku toinen kohottaa uunissa 20-30 asteessa tai vain uunin lapppu päällä - sekin tuo lämpöä - konstit on monet!

Minä leivon kotona nykyään pullatkin hapanjuurella - sen pitää olla pullia varten 3-4 kertaa peräkkäin aktiiviseksi ruokittu, jotta happamaus ei tunnu. Hapanjuuripulla vaatii mielestäni vähän enemmän sokeria kuin mitä hiivataikinaan laittaisin. Hapanjuurileivonta on oikein slow foodia - jos teen taikinan aamulla, paistan pullat vasta illalla ja jos teen taikinan illalla saattavat pullat kohota yön yli. Näitä kanelimunkkeja olen leiponut sekä hapanjuurella että hiivalla nyt vappuna.

Tarkkoja jauhojen määriä ja kohotusaikoja ei voi hiiva- tai hapanjuurileivontaan antaa, koska vehnäjauhot turpoavat (tai imevät nestettä) vähän eri lailla ja kohotusaika riippuu lämpötilasta ja esim. makeudesta. Toki ohjeen mukaan kannattaa tehdä, mutta kun oppii perusasiat, niin ohjeella ei hiivaleivonnassa tai hapanjuurileivonnassa ole enää niin merkitystä vaan monia asioita voi säätää silmällä ja käsituntumalla. En koskaan mittaa jauhoja hiivaleivonnassa, vaan teen taikinasta pehmeän pallon, joka juuri irtoaa kulhon reunoista. Jos taikinasta tulee liian paksu, voi lopussa vielä huoletta lisätä nestettä tai rasvaa, vaikka se onkin vaikea sekoittaa taikinaan. Hapanjuurileivonnassa punnitsen jauhot vielä, mutta säädän niiden määrää taikinan valmistuessa ja tarvittaessa voin vielä lopuksi lisätä nestettäkin.

Luulen, ettei sekään, kohotatko yhden vai kaksi kertaa ole niin tärkeää kuin se, että kohotat sopivan ajan - liian vähän kohotettu leivonnainen on sitkeä ja matala ja liian kauan kohotettu "läsähtää" - jotenkin se vehnän sitkoverkko ei jaksa pysyä koossa. Nytpä päätin kokeilla eri leipureiden suositusta tehdä hiivataikina yleiskoneella pitkään pyörittäen, jolloin vehnän sitkoverkosto alkaa muodostua jo siinä vaiheessa. Tämän jälkeen lyhyt lepo, leivonta ja pitempi kohotus. Yleiskoneella teen harvoin pullataikinaa, koska suurperhevaiheessa minulla ei yleiskonetta ollut. Olen kyllä jo nuorena tyttönä lastenkodin Boschilla yövuorossa pyörittänyt niin pullataikinat kuin sämpylätaikinat ja monta kertaa :)  Olen nyt yrittänyt opetella pullataikinan tekemiseen koneella, koska se vaivaa taikinasta huomattavasti kuohkeampaa ja pehmeämpää - muistan kuinka hämmästyin taikinan rakenteen eroa, kun ensimmäistä kertaa nykyisellä yleiskoneellani sen tein!

Hapanjuurileivonnassa sekoitan taikinan tavallisesti käsin ja annan sen fermentoitua tunnin verran, jolloin vehnäjauhot ja vesi alkavat muodostaa sitkoverkostoa taikinaan. Moni tekee hapanjuuritaikinankin yleiskoneella - silloin sekoitat nopeasti ainekset yhteen, annat taikina fermentoitua tunnin ja joko teet taittelut tai vaivaat yleiskoneella 10- 15 minuuttia ja annat taikinan sitten kohota 3-4 tuntia, muotoilet leivonnaiset ja kohotat ja paistat. Yleiskonetta en ole vielä käyttänyt kuin vuokaleipätaikinan valmistamiseen.

Yhdistin nyt näitä oppeja ja serkkujen ohjeita ja tuloksena oli ihanan pehmeät, vaaleat munkit ja possot, leivoin tänään hiivalla, mitä en ole tehnyt varmaan pariin vuoteen, mutta kun tulimme mökiltä, ei juurta ollut aktiivisena. Ehdottomasti on mainittava, että posso on kotkalainen perinneherkku, näitä on leivottu täällä ainakin 40-luvulta saakka ja toripäivän kruunaa yhä joko possokahvit torilla tai kotiin ostettu possopussi! Se on niin suuri herkku, että tiedän joidenkin isien nousevan joskus lauantaiaamuisin ihan sitä varten ajoissa, että ehtii possot hakea ennen perheen heräämistä - näin on minunkin mieheni isänä ja pappana joskus tehnyt :) 


Vuokon kanelimunkit hiivalla (noin 85 kpl)


1 l vettä 
200 g sokeria
20 g suolaa
100 g hiivaa
250 g margariinia
2 kananmunaa
noin 2 kg vehnäjauhoja

Täyte: 100 g margariinia sulatettuna
kanelia, sokeria 

Keittämiseen rypsi- tai tai auringonkukkaöljyä
Sokeroimiseen : Siro-sokeria, esim 1- 2 tl  vanilliinisokeria,  kanelia maun mukaan


Pienempi annos munkkitaikinaa 

(esim. kolme munkkipossoa ja 6 kanelimunkkia) hiivalla tai hapanjuurella

1 1/2 dl  vettä 
30 g = 1/3 dl sokeria (hapanjuuritaikinassa 1/2 dl)
3 g suolaa
15 g (noin 1/4 pkt) hiivaa TAI aktiivista hapanjuurta noin 60 g
40 g margariinia
20 g = 1/4  kananmuna
noin 300 g (4-5 dl?) vehnäjauhoja



Hapanjuuritaikina: Jos käytät hapanjuurta sekoita taikinan ainekset, anna fermentoitua tunnin verran. Taittele puolen tunnin välein ainakin 3-4 kertaa, kohoamisaika yhteensä 2-4 h fermentoitumisen jälkeen.  TAI vaivaa yleiskoneella noin 10-15  minuuttia hiljaisella nopeudella  ja anna sen jälkeen taikinan kohota 2-4 tuntia. Leivo, kohota huoneen lämmössä muutaman tunnin (4-8 h?) ajan leivinliinan ja muovin alla, ettei pullat kuivu. Paista.

Hiivataikina: Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (hapanjuurelle riittää huoneen lämpöinen vesi). Kaada kaikki aineet yleiskoneeseen - jauhoja en lisännyt aivan kaikkia kerralla, koska tässä voi riittää vähän pienempi jauhomäärä - tarkoitus on saada kiinteä, kulhon laidoista irtoava, mutta pehmeä taikina. Sekoita taikinaa yleiskoneella noin 20 minuuttia hiljaisella nopeudella. Anna sen jälkeen taikinan levätä hetki, noin 10 minuuttia ja leivo se. Kohota pullat lähes kaksinkertaisiksi kevyesti öljytyn leivinpaperin päällä, noin tunnin verran, leivinliinan alla. Öljy auttaa sitä, että pulla irtoaa helposti, kun nostat sen paistumaan.

Varaa sarjatyötä varten teräksinen öljykattila, lautanen, jonka päällä talouspaperia valutusta varten. Laita toiseen syvään lautaseen sokeria, vanilliinisokeria ja halutessasi kanelia kanelimunkeissa. Varaa paistoastian viereen iso tiivis kansi, jolla voit tarvittaessa tukahduttaa liekin. Tarvitset myös reikäkauhan tai pihdit paistamiseen. Suositellaan, ettei liesituuletin olisi päällä rasvapalovaaran vuoksi. Älä tutki kännykkää, vaan valvo keitinrasvaa, ettei se kuumene liikaa.

Paista munkit kuumassa öljyssä. Kuumenna rasva lähes täydellä teholla, kunnes sen pinta alkaa väreilemään - laske sitten tehoa, esim.  5-6, kun maksimi 9 . Rasvan pitäisi olla 180 asteista, voit kokeilla ilman lämpömittaria, milloin pala taikinaa tai vaaleaa leipää alkaa melko nopeasti saada kullanruskeaa väriä. Liian kuumassa munkeista tulee tummia pinnalta ja ne voivat jäädä raa'aksi sisältä. Liian kylmässä rasvassa rasva imeytyy leivonnaiseen, eikä sen pinta saa vaaleanruskeaa väriä. Paista siis malttaen odottaa pinnan värin muuttumista vaalean ruskeaksi. 
Pudota munkki rasvaan se puoli alaspäin, joka kohotettaessa ole päällä - siitä paistuu kauniimpi. Kääntele reikäkauhalla, kunnes molemmat puolet ovat vaaleanruskeat. Nosta munkit valumaan talouspaperin päälle tai siivilään. Varmista paksumpien munkkien kypsyys halkaisemalla yksi munkeistasi. Sokeroi valmiit leivonnaiset lämpiminä, voit myös pakastaa ne ja sokeroida sulatuksen jälkeen, kun ne ovat vielä vähän kosteita tai voit sulattaa munkit kevyesti esim. kiertoilmauunissa 100 asteessa ja sokeroida ne, ennen kuin ne ehtivät kuivua pinnastaan. 


Kanelimunkit 


Kauli taikina ohueksi, noin 25 cm leveäksi levyksi ja voitele levy margariinilla tai voilla. Ripottele pintaan kanelia ja sokeria ja rullaa. Leikkaa rullasta noin 1,5 cm leveitä kiekkoja. Nosta kiekot öljytyn leivinpaperin päälle leikkauspinta ylöpäin, paina niitä litteämmiksi. Kohota hyvin  - ennen paistoa voit vielä kerran litistää kiekkoja.

Munkkipossut, munkkipossot


Tein samalla ohjeella munkkipossot, täytteeksi käytin paistonkestävää omenamarmelaadia. Annelin munkkipossuohjeessa on sokeria enemmän, 250 g ja Anneli tekee possut maitoon. 
Munkkipossot - kauli taikina levyksi, jonka leveys on noin 12 cm. Nosta toiselle puolelle levyä omenahilloa taita toinen puoli päälle , painele reunat kiinni (hilloa ei saa tulla liittymäkohtaan, muuten se pursuaa keitinöljyyn, eik äpossot pysy kiinni paistettaessa) ja tee kaksi sakaraa pulleammalle, pyöreämmälle puolelle  - ne olisivat posson jalat tai korvat. Minä tei n sakaroita vahingossa neljään kulmaan, älä anna sen hämätä. Toki munkkipossot voi paistaa vain suorakaiteen mallisina levyinäkin, mutta olisihan pyöreä massu ja kaksi korvaa hieno tuntomerkki! Anna kohota öljytyn leivinpaperin päällä noin tunnin verran ja paista kypsiksi.



Hillomunkit eli eestiläisittäin moosipallid


Katsoin viikonloppuna taitavan eestiläisen leipurin työskentelyä- hän uppopaistoi pyöreitä munkkeja. Mieleeni tuli parinkymmenen vuoden takainen herkkumme - eestiläinen ihanuus moosipallid eli pyöreät munkit, joissa hillotäyte. Hiivataikina kaulitaan noin 3 cm paksuksi, siitä otetaan pyöreällä muotilla ympyröitä, jotka kohotetaan ja paistetaan rasvassa. Moosipallid täytetään hillolla eli kypsän munkin  sivusta työnnetään pursottimella hilloa sisään ja jäähtyneen munkin päälle ripotellaan tomusokeria - ehkä lumijauhe olisi parempaa, koska se ei sula kostealla pinnalla. Moosipallid kuvat ovat esim nami-nami - blogissa täällä.

Munkkirinkilät


Olen aina leiponut munkkirinkilät niin, että teen pyöreät pullat, kohotan ne ja ennen paistamista työnnän sormet läpi munkkipullan ja venytän sen rinkiläksi. Kauniimman muodon saat munkkirinkilöihin, jos otat noin 3 cm paksusta taikinalevystä kahdella eri kokoisella pyöreällä muotilla rinkilät ja toisella pienellä reikä keskustasta pois - keskireiän pitää olla riittävän suuri, koska kohotessa leivonnainen laajenee. Kohota öljytyn leivinpaperin päällä ja paista kuten yllä. 


Persimonpitsa

$
0
0


Kotiliedessä oli ihana persimonpitsan ohje. Teemme tätä usein, tosin teen pitsataikinan pohjan hapanjuurella, lisään sen ohjeen myöhemmin. Paistan pitsan kiertoilmauunissa pitsakiven päällä.


TAIKINA:
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
1 1/4 dl vettä

TÄYTTEET:
1 persimon
1 punasipuli
1 tlk (150 g) ranskankermaa
100 g fetajuustoa
4-5 viipaletta pekonia
muutama oksa tuoretta timjamia



1. Sekoita kulhossa kolme desilitraa vehnäjauhoja ja puoli teelusikallista suolaa. Lisää kolme ruokalusikallista oliiviöljyä. Lisää 1 1/4 desilitraa vettä hiljalleen samalla sekoittaen tasaiseksi taikinaksi. Vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä. Peitä kulho kelmulla ja nosta syrjään odottamaan.

2. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Pese yksi persimon, poista kanta ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja leikkaa yksi punasipuli ohuiksi renkaiksi.

3. Jaa taikina kahteen osaan tai valmista yksi isompi. Kauli taikina hyvin ohueksi levyksi leivinpaperin päällä ja siirrä levy uunipellille. Levitä pohjalle yksi tölkki eli 150 grammaa ranskankermaa. Nostele pinnalle persimonit ja punasipulit. Murusta päälle 100 grammaa fetajuustoa ja saksi joukkoon neljästä viiteen viipaletta pekonia. Riivi pinnalle muutama oksa timjaminlehtiä.

4. Paista noin 10 minuuttia tai, kunnes pohja ruskistuu hieman reunoilta. Pirskota lämpimän persimon-pekoni-flammkuchen -piiraan päälle oliiviöljyä ja tarjoa heti.

Lapsuusmuistojen raparperipiiras

$
0
0
Varmaan ensimmäinen piirakkapohja, jota olen tehnyt on ollut murotaikinapohja. Sitä käytettiin lapsuuskodissani niin raparperipiirakkaan kuin mamman marjapiiraaseenkin 70 - luvun alussa. Sitten jossain vaiheessa kuulimme, että murotaikinaan voi lisätä vähän maitoa ja jauhoja vastaavasti myös lisää, jolloin taikinan määrä vähän kasvaa ja rakenne hieman tiivistyy. Taikinapohjan voi tehdä pelkillä vehnäjauhoilla, mutta jos siitä haluaa suussa sulavampaa, rakenteeltaan hienojakoisempaa, voi osa jauhoista olla perunajauhoa kuten alla olevassa ohjeessa.

Raparperipiiras piirasvuokaan

100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 kananmunaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

TÄYTE

6 dl raparperipaloja
1/2 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja


Voitele ja jauhota piirasvuoka tai sprayaa se vuokaspraylla. Vatkaa sähkövatkaimella pehmeä margariini sokeri, lisää yksi kananmuna vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään hyvin ja lisää taikinaan, halutessasi sihdaten, jolloin vältät perunajauhokokkareet. Sekoita lastalla ja mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. 

Pese ja pilko raparperit - kevään ensimmäinen sato on mehevintä,.mutta pitkin kesää voit käyttää raparpereja piirakkaan ja pakasteraparperitkin käyvät. Laita raparperipalat sokerin kanssa kulhoon ja pehmitä mikrossa minuutin verran. Sekoita täytteen joukkoon perunajauhoa, joka sitoo nestettä - ei välttämätön lisätä. Voit lisätä täytteeseen tuoreita tai pakastettuja mansikoita.


Painele taikina jauhojen avulla piirasvuoan reunoille ja pohjalle, lisää raparperit ja paista 175-200 asteessa vajaan puoli tuntia, kunnes piirakka on reunoiltaan kullanruskea ja täyte hyytynyt. 

Tarjoile ihana piiras itse tehdyn vaniljakastikkeen kera, kuten ennen kotona tehtiin tai osta valmista vaahdotettavaa vaniljakastiketta. 

Tein tämän piiraan koronakevään  2020 jälkeen käyttäen samaa sähkövatkainta, jota käytin 70-luvun alussa leipomista aloittaessani. Valitettavasti piiraan unohdin kuvata, mutta tämä sähkövatkain ❤❤❤❤ pääsi kuvaan...entisajan kestävää laatua!
Arvokilvessä oli merkintä philips type hr1071/d.

Olethan muuten testannut huippuhyvää raparperikookospiirasta, jonka ohje on paljon uudempi ja maku ihastuttaa niitäkin, jotka eivät kookoksesta muuten pidä. Ohje täällä.   




Raparperilimsa ja raparperisiirappi, raparperihillo, raparpericurd , raparperisima

$
0
0



Olen nyt kovasti innoissani kevätraparperista - 30 vuotta kasvatin raparperia huonolla tuloksella, mutta nykyisen kotimme aurinkoisessa puutarhassa raparperipenkki kukoistaa lähes yhtä suurena kuin lapsuuskodissani. Kokeilin tänä keväänä kasvattaa raparperia mustan sangon alla, jolloin siitä tulisi mehevämpää. Sanko nousee itsestään pois, kun lehdet kasvavat suuremmiksi - olihan siellä muhkeat raparperit alullaan sangon alla, mutta en osaa sanoa makuerosta.Tänä keväänä kasvu lähti humahtaen käyntiin lämpimien ilmojen vaikutuksesta.

Olen saanut paljon oppia eestiläisiltä leivonta-alan kouluttajilta ja alan julkkiksilta netissä ja koulutustilaisuuksissa. Kesän alussa Ônne Tikerpalu näytti raparperilimsan tekemistä ja muistinkin siitä vanhan "sitruunalimsan" ohjeen, jota usein vuosia sitten  käytimme erilaisten boolien pohjana - sellaisenaankin se oli hyvää juomaa, jonka makuja voi muunnella. Sitruunalimsan kirpeys tulee sitruunahaposta - sitä myydään maustehyllyissä marketeissa. Löysin sitten suomalaisiakin ohjeita netistä ja näiden pohjalta tein ohjeen sitruunalimsaan.

1. MEHUJUOMA; RAPARPERILIMSA

Raparperijuoma, raparperilimsa 

1 kg punakuorisia raparpereita
200 g vadelmia tai mansikkaa 
1 1/2 - 2 litraa vettä
1-1 1/2 rkl sitruunahappoa
450 g = 5 dl sokeria
(voit lisätä 1-2 luomusitruunaa, joista raastat kuorta ja laitat mehuun hedelmälihan. minä en laittanut sitruunaa tähän) 

Pese pullot ja korkit. Kuumenna lasipullot 100 asteessa uunissa - voit kääriä sanomalehtipaperia niiden ympärille, niin niitä on helpompi käsitellä, mutta voit käsitellä pulloja myös kahden patalapun avulla. Jätä pullot uuniin odottamaan. Varaa suppilo, siivilä ja kaatonokalla varustettu kuumaa mehua kestävä astia työpisteeseen. 

  

Pese ja pilko raparperit. Jos käytät sitruunaa, niin valitse luomusitruuna, pese kuori hyvin lämpimällä vedellä ja raasta kuori -ei valkoista osaa, koska se tuo karvasta makua - ja leikkaa hedelmäliha mukaan kattilaan - minä en laittanut sitruunaa tällä kertaa. 

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia, jotta makuaineet marjoista ja raparperista irtoavat keitinveteen. Säädä lämpöä, sekoittele ja pidä kantta reilusti rakosellaan, ettei mehu kiehu liedelle.  Kuori lopuksi vaahtoa pois.  TAI kaada vedenkeittimessä keitetty kiehuva vesi muiden ainesten päälle kattilaan  ja anna olla yön yli kattilassa. Maista sokerin ja happamuuden määrä- voit vielä lisätä sokeria tai sitruunan mehua kuumaan mehuun.

Huom. Jos et käytä siivilöityä raparperimassaa, voit säästää sokeria keittämällä mehun ilman sokeria - lisäät sen vasta siivilöityyn mehuun ja keität uudelleen mehun sokerin ja sitruunahapon kanssa - keitä sen aikaa, että sokeri sulaa. 


Siivilöi mehu kaatonokalla varustettuun kuumuuden kestävään astiaan. Nosta raparperi-marjaseosta välillä siivilästä puhtaaseen kattilaan. Nosta kuuma pullo kuumuutta kestävään vuokaan, jossa on reunat. Muistathan, että lämpötilaerot saavat posliinin ja lasin murtumaan, käytä siis vähintäänkin kuumalla vedellä lämmitettyjä astioita, mutta tuo 100 astetta uunissa on mielestäni helpoin tapa - aluskulhon lämmitän kuumalla vedellä ennen käyttöä. 


Suppilo pullon päälle ja valuta mehu pulloon. Valuta yli laidan - siksi se reunallinen kulho alla on tarpeen. Kuten mehun keittämisessäkin, vaahtoa ei saa jäädä pullon suuhun, vaan se on valutettava yli, koska säilönnässä pyritään saamaan hapeton tila mehupulloon - se edistää säilymistä ja estää pieneliöiden kasvua.Sulje kuumennetulla tiiviillä korkilla. Kun mehu jäähtyy, korkki napsahtaa sisäänpäin ja pulloon syntyy säilymisen takaava tyhjiö - mehu jäähtyessään painuu alemmaksi. Nyt jos ihmettelet kuvissa vajaita pulloja, joissa on vaahtoa, on kyse siitä, ettei mehu riittänyt täyttämään pulloja - käytän aina ensimmäisenä nämä vajaat mehupullot. Harmi kun unohdin kuvata pullottamisen :) olin niin innoissani näistä kauniin punaisista juomista! 

Jäähdytä mehua yön yli, pese jäähtyneet pullot puhtaiksi lämpimän veden alla huuhdellen ja siirrä ne kylmään säilytystilaan. Mehua laimennetaan vedellä tai jos LAIMENNAT KIVENNÄISVEDELLÄ; NIIN SAAT "POREILEVAA LIMSAA" - sitruunahappo tekee juomasta limsamaisen. Olemme käyttäneet vastaavaa sitruunahapolla tehtyä juomaa myös boolien pohjana - suosittelen siihenkin. Kuumennettu, hygieenisesti valmistettu mehu säilyy talven yli ja lisäähän tätä voi tehdä talvella pakasteraparpereista.

________________________________

2. SIIRAPPI

Käytän valmissiirappeja paljon kakkumousseissa mausteena, marenkien mausteena ja macaronien täytteissä sekä paljon muussa, siirappeja  teen myös itse ajoittain - sopii hyvin lahjaksi ja tuliaisviemiseksikin. Tämä siirappi oli maultaan aivan hurmaavaa, en malta odottaa, että saan kokeilla tätä kakun kostuttamiseen vedellä laimennettuna. Siirappi sopii makuaineeksi kaikkeen leivontaan ja sitä voi nauttia esim jäätelön tai ohukaisten kera.

Raparperi-mansikkasiirappi 

5 dl sokeria
300 g raparperia - valitse punakuorisia
100 g pakastemansikoita
6 dl sokeria
1 luomusitruunan kuoriraaste ja hedelmäliha

Kuumenna pienet pullot uunissa tai käytä ne astianpesukoneessa juuri ennen siirapin valmistamista, ja ota ne kuumina koneesta tai täytä pullot niin kuumalla vedellä kuin hanasta saat. Lue yläpuolella olevasta ohjeesta neuvot pullottamiseen. Pese ja pilko raparperit noin puolen sentin viipaleiksi.

Lisää kaikki aineet kattilaan ja keitä 15-20 minuuttia sekoitellen. Siivilöi mehu, maista maku ja kaada siirappi kuumiin pikkupulloihin. Ota talteen kattilaan raparperimansikkaseos, josta mehu on siivilöity. Sulje tiiviisti pullot, anna jäähtyä ja säilytä kylmässä. Siirappi säilyy vähintään 2 viikkoa jääkaapissa, mutta hygieenisesti valmistettuna ja kunnolla kuumennettunahan se säilyy talven yli kylmäsäilytyksessä.

______________________________

3. HILLO


Jos haluat tehdä marjoista tai hedelmistä marmelaadia, käytä hillo-ja marmelaadisokeria. Kun keität tuotteen sen avulla pakkauksessa olevan ohjeen mukaan ja jäähdytät hillon, se on heti melko kiinteää. Hillosokerin avulla valmistettu hillo kiinteytyy kylmässä parissa viikossa - hillosokerilla tehty hillo kuumetessaan nestetyy ja kylmäsäilytyksessä jähmettyy, mutta ei niin nopeasti kuin marmelaadi eikä yhtä kiinteäksi kuin marmelaadi. Voit siis valmistaa hillon kummalla vaan sokerilla. Molemmissa  sokereissa hyytymisen saa aikaan pektiini, jota raa'at marjat itsessään sisältävät luonnossa - niinpä saman hyytymisen saa aikaiseksi keittämällä hilloon mukaan raakoja marjoja - näin oeln tehnyt esim. viinimarjahyytelöissä ja marjahilloissa--- mutta nyt raparperihillon valmistamiseen - tein sen siitä raparperista, joka jäi kattilaan, kun sihdaten ensin oli mehu poistettu. En osaa sanoa vielä, kuinka kiinteää tästä tulee, arvelen että tulee kyllä :) , mutta hillosokerin määrää ei voi lisätä, koska pohjatuotteessa on jo sokeria.

Odotan, että pääsen kesällä laittamaan tätä hilloa britakakun väliin! Hillo sopii myös kääretorttuunm kierrepulliin ja bostonkakkuun - käytän raparperihilloa myös itse tehdyn jäätelön punaisina raitoina

Raparperihillo

Kilon verran - esim. 920 g eli 8 dl raparperiseosta, jossa marjoja ja sokeria, mehu poistettu
250 g hillosokeria

Kuumenna puhtaat lasipurkit ja kannet uunissa 100 asteessa. Voit kääriä ne ensin sanomalehtisuikaleisiin, niin kuumia purkkeja on sitten helpompi käsitellä, kun sanomalehti toimii eristeenä. Keitä hillosokeria ja raparperi-marjaseosta hiljalleen välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Purkita kuumiin purkkeihin piripintaan ja kierrä tiiviisti kansi päälle. Purkkiin syntyy ilmaton tila, tyhjiö, kun hillo jäähtyy - silloin hillo säilyy hyvin kylmässä talven yli. 

____________________________________

4. CURD

Olen aiemmin tehnyt raparpericurdia macaronien täytteeksi, pidin sen mausta - ohje tässä 

Raparpericurd 
(tatakeittionelamaa blogista)
3-5 raparperin vartta, pieni tilkka vettä
1 ½ dl hillosokeria
3 keltuaista
50 g margariinia
Pese ja pilko raparperit. Keitä niitä yhdessä hillosokerin kanssa sekoitellen, kunnes raparperit pehmenevät kunnolla. Laita keltuaiset teräskulhoon ja lisää vähän kuumaan raparperilientä niiden päälle sekoittaen samalla voimakkaasti. Lisää seos raparperihilloon ja sekoittele kunnolla ja keittele miedolla levyllä, kunnes curdi paksunee selvästi – tämä vei aikaa. Voimakas sekoittaminen estää kananmunan hyytymisen  rihmoiksi, toisin sanoen muna ei saa paistua curdin joukkoon. Lisää lopuksi margariini kiiltoa antamaan. Purkita ja jätä jähmettymään kylmään. 

4. SIMA JA UUTETTU  RAPARPERIJUOMA SITRUUNAMELISSALLA
Täällä linkki raparperisimaan, johon voit lisätä marjoja esim. Viimeisiä pakastemarjoja väriä tuomaan sekä uuttamalla valmitettuun raparperijuomaan. 
Huom.hapanjuurileipurit!! Hiivan voi korvata aktiivisella hapanjuurella, jota lisätään 1 tl 4 litraan nestett ja nesteen lämpötilan on oltava 27 astetta. Tavalliseen tapaan pidetään sima yhden yön huoneen lämmössä käymässä, vaikka näkyminen olisi alussa hidasta, niin dima valmistuu  kyllä noin viikossa. Simaanhan tulee alkoholiprosentteja - kaupan simassa on 0,5 - 0,7j% , kotisimassa todennäköisesti vähän enemmän,  joten sitä ei nykyään suositella ollenkaan lasten juomaksi.

LOPUKSI TIESITHÄN.... Raparperit lehdet eivät kelpaa syötäväkdi eikä ruokien alle ja varsissakin on oksaalihappoa, jonka vuoksi samalla aterialla pitäsi syödä maitotuotetta, oksaalihappo kun sitoo kalsiumia ja jos ei sitä muualta saa, se ottaa kalsiumin ihmisen elimistöstä.  









Peltipiiras, broilerifetapiiras

$
0
0



Päivin päiväksi piti saada suuremmalla porukalle pikaista syömistä - suolaiset peltipiirakat ovat olleet ratkaisu monta kertaa aiemminkin. Nykyään harvoin teen näin suuria annoksia, mutta oli kiva taas huomata, miten vaivattomasti saa herkkua aikaiseksi! Olen kirjoittanut suolaisten piirakoiden pohjataikinoista täällä - valitse millaisen pohjan tahdot tehdä. Tavalliseen piirasvuokaan riittää taikina, jossa on 100 tai suuremmassa vuoassa 150  margariinia ja peltipiiras vaatii 250 g rasvaa taikinaan - muita aineita samassa suhteessa enemmän tai vähemmän.

Löydät blogistani ihanan tomaattifetapiiraan. Tällä kertaa tiesin, että miehet toivovat lihaa piiraaseen, joten katselin ohjeita ja kiinnostuin Kulinaari ruokablogin ohjeesta, jota en kyllä sellaisenaan alkanut tekemään, vaan tein oman ohjeen.


BROILERIFETA PELTIPIIRAS

60 senttisen uunin uunipellille leivinpaperin päälle

250 g margariinia sulatettuna (esim. Oivariini)
250 g maitorahkaa
4 dl vehnäjauhoja 
1 dl kauranlesettä
1 tl leivinjauhetta

täyte:
n. 400 g kypsää, maustettua broileria pieninä kuutioina (ks. ohje)
(170 g pekonia rapeaksi paahdettuna ja  hienonnettuna - voi jättää poiskin)
150 g fetajuustoa pieninä kuutioina (huuhtele halutessasi siivilässä suolaa pois)
15 mini luumutomaattia puolitettuna
6 kananmunaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 tl mustapippuria myllystä
6 dl ruokakermaa ( - tästä puolet tai kaiken voi korvata maidolla, tai käyttää vain kermaviiliä koko määrä)
150 g Mozzarella juustoraastetta 
75 g Punaleimaista Emmental juustoraastetta
Tuoreita yrttejä esim timjamia ja basilikaa, ruohosipulia (kuivatutkin käyvät)
 
Osta broilerin sisäfileitä, voitele ne öljyllä ja laita uuniin leivinpaperin päälle 180 asteeseen kiertoilmaan paistumaan. Kun pinta alkaa kypsyä, ripottele päälle suolaa, mustapippuria, paprikaa ja currya. Paista kypsiksi, käännä välillä. Anna jäähtyä ja kuutioi. Voit käyttää myös edullisempaa broilerin filesuikaletta ja kypsentää sen pannulla, grillistä jäänyt broileri sopii myös käyttöön. 

Levitä pekonit paperoidulle uunipellille ja paahda 180 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pekonit saavat väriä ja ovat rapeita. Seuraa paahtumista ja varo, etteivät pekonit pala. 

Pohjaa varten sekoita jauhot ja leivinjauhe, pehmeä margariini ja rahka esim. yleiskoneen k-vatkainosalla tasaiseksi taikinaksi. Laita pöydälle silikoonimatto, sen päälle leivinpaperi, taikina, jauhoja ja halutessasi toinen leivinpaperi - ainakin kaulimisen aloitus sujuu mukavasti kahden leivinpaperin välissä. Tee leivinpaperin kokoinen levy ja vedä  se uunipellille,  muotoile noin sentin korkuiset reunat. Jos taikina ei kauliinnu reunoista tasaisesti, leikkaa reunat suoriksi ja käytä hukkapaloja uunipellin päällä reunojen muotoiluun.

Pese yrtit ja hienonna saksilla juomalasissa. Levitä piiraspohjalle juustoraasteesta suurin osa, jätä vähän piiraan päälle. Lisää  broilerikuutiot, feta, hienonnettu pekoni ja yrtit.

Vatkaa tuorejuusto tasaiseksi. Lisää munat, mausteet ja kerma. (Huom. 1 muna hyydyttää 2 dl maitotuotetta, joten riittäisi 3-4 kananmunaa, mutta isompia määrä vaikuttaa rakenteeseen ja makuun- valitse määrä) Vatkaa tasaiseksi, mutta älä vaahdota. kulhossa munien rakenne kevyesti rikki. Vatkaa joukkoon majoneesi, tuorejuusto, mustapippuri sekä ruokakerma.Kaada seos tasaisesti piiraan päälle. Ripottele loppu juustoraaste piiraan pinnalle ja painele lopuksi pestyt ja halkaistut tomaatit pintaan

Paista uunin keskitasolla 180 asteessa n. 25 minuuttia, kunnes piiraan pinta saa kauniin värin ja täyte on hyytynyt. Koristele jäähtynyt piiras rucolan  tai basilikan lehdillä tai ruohosipulin kukilla.







Britakakku 2020

$
0
0

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa!

Britakakku

8-10 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  4-6 hengen ainesmäärät suluissa. Suurempi kakkuohje 12-15 henkilölle löytyy täältä 

Pohja

175 g margariinia   (150g)
1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl)
5 kananmunan keltuaista  (4)
1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl)
3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl)
2 tl leivinjauhetta    (2 tl)
2 tl vanilliinisokeria  (1 tl)

Marenki

5 valkuaista   (4)
2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl)
2 tl vanilliinisokeria  (1 tl)
( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää pois)

Koristeluun tomusokeria tai kosteuden kestävää lumisokeria,  mintunlehtiä ja mansikoita.


Taikina on 60 cm leveän uunin uunipeltiin sopiva. Taittelin leivinpaperiin reunat ja keskelle "parin sentin suorakaiteen", jotta sain kahdelle kakkupohjalle ääriviivat leivinpaperiin.   

Ohjeen voit tehdä puolet pienempänä, jolloin kakun koko voi olla lähes sama, mutta levyt tehdään ohuemmiksi. Myös Yhteishyvässä on pienempi kuvallinen ohje.

Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset, siihen on monta tapaa - Valiolla on hyvä video-ohje. Muistathan, että pisarakin vettä tai keltuaista työvälineissä tai massassa aiheuttaa sen, ettei valkuaiset vaahtoudu. Erottele siksi yksi muna kerrallaan juomalasiin ja tarkista joka valkuaisen puhtaus erikseen.

Vatkaa margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerrallaan vatkaten samalla. Lisää maito ja kuivat aineet puulastalla sekoittaen taikinaan. Jos haluaa napakamman pohjan, voi jauhoja lisätä vähän esim 2 rkl tässä ohjeessa. Levitä taikina uunipellille nuolijan avulla, siisti kakkulevyjen reunat suoriksi. Paista kakkupohjia ensin yksin kiertoilmassa  180 asteessa, kunnes pinta saa hiukkasen väriä, lisää valkuaisvaahto vasta sitten - näin saat vaaleamman pinnan marenkiin. Jos pohja saa liikaa väriä, marenki ei enää tartu pintaan, joten lisää marenki ajoissa.

Marengin voi lisätä myös samantien kakkupohjan päälle, mutta sillloin se ruskistuu helpommin - lämmön säätelyllä matalammaksi voit välttää värin muodostumista - tähän toimintatapaan ohjeet yllä tuossa 15-20 hengen Britakakun linkissä.

Pohjan kypsyessä vaahdota kananmunan valkuaiset - lisää ensin 1 tl sitruunan mehua valkuaisten joukkoon ja aloita vatkaus. Lisää loppuvaiheessa vatkaamista sokeri vähän kerrallaan - jos vaahtoutumisen kanssa olisi ongelmaa, kokeile taas lisätä pari pisaraa sitruunan mehua- happo vahvistaa valkuisvaahtoa. Vaahdota, kunnes vaahto pysyy kulhossa, vaikka kääntäisit sen ylösalaisin. 

Pursota valkuaisvaahto taikinalevyjen päälle ilmavasti. (Ripottele päälle mantelilastut tai pähkinärouhetta) Laita levyt uudelleen uuniin ja paista matalammalla lämmöllä esim 150 astetta, niin että marenki kuivuisi pinnastaan, mutta ei ruskistuisi. Alenna lämpö  minuuttia myöhemmin 80-120 asteeseen, jos haluat marengista vaaleaa ja rapeampaa. Voit peittää marengin leivinpaperilla, jos se saa liikaa väriä. Paista noin 30 minuuttia tai pitempäänkin, kunnes pohja on kypsä ja marenki vaaleaa ja vähän rapeaa - pienempi annos voi kypsyä nopeamminkin!. Marenkia voi siis halutessaan kuivatella 100 asteessa pidempäänkin, jolloin kakkupohja voi olla yli tunninkin uunissa.

Jäähdytä kakkulevyt, ne voi myös pakastaa tasaisella alustalla, esimerkiksi leikkuulaudan päällä.
Irrota leivinpaperi pohjasta vetämällä sitä pois samalla, kun laitat kakkulevyn tarjoilulaustalle. Levitä alapohjalle haluamasi täytteet, kesällä esimerkiksi tuoreita marjoja ja kermarahkavaahtoa - maustetttu vaniljarahkakin käy hyvin. Talvella käy säilykehedelmät ja hillot marjojen tilalle. Laita päällilevy päälle samalla vetäen leivinpaperia pois alta, painele kevyesti levy paikoilleen ja ripottele levylle tomusokeria sihdin läpi. Koristele haluamallasi tavalla. Itse käytin mansikoiden ja kermavaahdon lisäksi mintun lehtiä. 

Kermarahkavaahto 

annos isompaan kakkuun, pienempään voit käyttää kaikkia aineita 1/4 vähemmän (kerman ja rahkan suhdetta voi vaihdella)

3 dl eli 1 prk vispikermaa - vaahdota
1 prk =250 g rahkaa
1/4 dl sokeria
1 dl mansikkatomusokeria
2 tl vanilliinisokeria 
1 rkl vaniljakreemijauhetta
2 tl raparperimansikkasiirappia ks ohje

 - Aloita kerman vaahdotus, lisää muut aineet, kun vaahto alkaa muodostua. Sekoita kerman joukkoon muut aineet sähkövatkaimella, maista maku ja lisää sokereita tai sitruunanmehua oman makusi mukaan.


Täytteen voi myös hyydyttää liivatteiden avulla, esim. 2 liivatetta edelliseen täytteen ohjeeseen. Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä, ota ne sormien väliin ja heitä kattilan pohjalle niin, että vettä menee tilkka mukana. Kuumenna ja sekoita tasaiseksi. Anna liivateseoksen hetki jäähtyä ja lisää se sitten ohuena nauhana samalla sekoittaen kermarahkaseokseen. Liivatteen voi hyvin lisätä vatkaamisen loppuvaiheessa tai sen voi sekoittaa ensin rahkaan - varo kuitenkin kovia lämpötilaeroja: jos rahka on liian kylmää, kuuma liivate muodostaa rihmoja massan joukkoon.

Britakakku sopii tarjottavaksi heti, mutta sen voi myös tehdä valmiiksi ja tarjota seuraavana päivänä. kakun voi myös laittaa pakastimeen jäätymään ja vetää jäätyneen kakun päälle muovipussin seuraavana päivänä. Pakastettu kakku sulatetaan yön yli jääkaappilämpötilassa.

Nopea raparperipiirakka

$
0
0

Nopea raparperipiirakka isoon piirasvuokaan


2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 dl kermaviiliä tai piimää tai päiväykseltään vanha kermakin käy
1 dl öljyä tai nestemäistä margariinia (kasvirasvaseos) tai sulatettua margariinia
1 kananmuna

Täytteeksi 
3-4 dl raparperia tai marjoja tai omenalohkoja
1-2 rkl fariinisokeria tai ruokokidesokeria

Voitele tai sprayaa piirasvuoka, kuumenna uuni 175 -200 asteeseen, kiertoilmauunissa riittää 175. Sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää nesteiset aineet, jos käytät kovin nestemäistä maitotuotetta, lisää tarvittaessa vähän jauhoja - puolisen desiä. Kaada taikina vuokaan. 


Kuumenna halutessasi mikrouunissa raparperia tai omenalohkoja sokerin kanssa sen verran, että ne pehmiävät. Jos raparperista irtoaa paljon nestettä, jätä se käyttämättä tai vaihtoehtoisesti lisää hyvin sekoittaen raparperiseokseen 1 rkl perunajauhoja sitomaan nestettä. 

Ripottele täytteet pohjan päälle ja paista uunissa keskitasossa 20 -30 minuuttia.

Voit myös paistaa piiraspohjaa hetken ennen täytteen lisäämistä - väriä ei saa pintaan tulla esipaistossa - näin täyteaineet pysyvät varmasti pinnalla. Jos pohjataikina on kovin pehmeää ja laitat täytteet suoraan taikinan päälle, voi ne painua vähän taikinaan - kumpikin on ihan hyvä ratkaisu! 

TARJOA vatkatuun vaniljakastikeen kera. Minä vatkasin yhteen yhden purkin vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (Flora ) ja yhden purkin kinuskikastiketta (Kotimainen) - tulipa herkullinen kinuskin makuinen kastike piiraalle!



Omar- raparperipiirakka

$
0
0

Omarkarkkien maku sopii hyvin raparperiin eikä liiallisesti tule esille tässä piirakassa. Ihania toffeisia sattumia on piirakan pinnalla. Käytin vajaan pussillisen Omarkarkkeja 50 cm leveän uunin uunipellillä tehtyyn piirakkaan.

Omar-raparperipiirakka

(1 pellillinen)

Pohja
4–5 dl raparperia paloiteltuna (voit pehmittää hetken mikrossa ensin)
3 kananmunaa huoneenlämpöisenä
2 dl sokeria
4 ½ dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 ½ tl aitoa vaniljasokeria tai vanilliinisokeria
150 g voita tai margariinia
1 ½ dl  maitoa

Muruseos
1 ps Omar-karkkeja tai vähemmän
2-2 ½ dl vehnäjauhoja
50 g voita tai margariinia


:
Pese ja pilko raparperit, voit käyttää niitä hetken mikrossa, jos tahdot pehmittää niitä. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata rasva. Lämmitä uuni 175-200 asteeseen. 

Vaahdota munat ja sokeri valkoiseksi ilmavaksi vaahdoksi kuohkeaksi vaahdoksi. 
Kaada rasva kuuman nauhamaisesti munavaahtoon ja jatka vatkaamista samalla. Lisää maito ja keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen lastalla sekoitellen munavaahtoon. Tarkista, ettei nestettä jää pohjalle, vaan taikina sekoittuu tasaisesti.  Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele raparperit pinnalle. 

Sulata karkit mikrossa tai liedellä rasvan kera välillä sekoitellen, jotta ne eivät pala. Sekoita sitten kaikki ainekset yhteen vatkaimella tai nuolijalla kulhossa. Lisää jauhoja vähän kerrallaan, kunnes seos on murumaista. Tähän voi lisätä sokeriakin 1/2 - 1 dl tai vaniljasokeria, mutta se tuskin tarpeen, koska karkeissa on jo sokeria paljon.

Levitä muruseos raparperien päälle. Paista omar-raparperipiirakka kullanruskeaksi uunissa 15–20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Herkuttele! - oi miten olisi jäätelön kera päiväkahvilla?


Jäätelö

$
0
0


Terveiset jäätelötehtaalta! Teimme pienten tyttöjen kanssa kinuskijäätelöä, mariannerouheella jäätelöä, sitruunajäätelöä ja kirsikka-suklaarouhejäätelöä. Helpompaa kuin heinänteko 😀😀😀: vatkaa 200 g tuorejuustoa tasaiseksi, me lisäsimme vielä puoli purkkia vaniljarahkaa, lisää 4 dl kermaa, vaahdota. Lopuksi lisää 1 prk kondensoitua maitoa, pari rkl sokeria ja pari tl vanilja-tai vanilliinisokeria ja makuaineet. Purkita ja pakasta. Ai kun tuon sitruunan joukkoon olisi sopinut lakritsakastikeraidat, mutta se oli aivan ihanaa muutenkin!

Kouvolassa herkuttelemassa

$
0
0






Taideruukki Kouvolassa yllätti iloisesti. Vanha tehdasalue on muuttunut kulttuuri-ja käsityökeskukseksi. Korutaidetta, tauluja, nukkekotiyhdistyksen työ, lasitaidetta, vaatteiden vintagemyymälä ja Tuomon kahvila ja leipomon myymälä, ,jossa söimme salaatit ja herkuttelimme kakuilla. Hienoa, että meilläkin tehdään tällaista!. Niin...ja lähellä oli Hobby hall outletkin.

Mustikkapiirakkakakku

$
0
0




Mustikkapiirakkakakku on suosittu tänä kesänä 2020 Kotiliedessä olleen Suklaapossun ohjeen myötä. Minä tein oman ohjeeni tähän kakkuun, koska tahdoin leivinjauheella kohotetun piirakkapohjan ja täytteeksi kerma-tuorejuustoseoksen.


Tein kakun 23 senttiseen vuokaan. Pohjakiekot ovat ohuet ja niitä on kolme kappaletta. Laitoin kakkuvuoan leivinpaperin päälle ja vuorasin leivinpaperilla reunat. Tein taikinan kerralla jääkaappiin ja paistoin yhden kiekon kerrallaan. Vedin kypsän kiekon leivinpaperin avulla työpöydälle jäähtymään, nostin irtoreunan ja reunaa suojaavat leivinpaperit ylös ja asetin leivinpaperilla suojatulle uunipelille ne, kaadoin uuden taikinan ja marjat  ja paistoin seuraavan kiekon samoin. 



Alla olevassa mustikkapiirakkaohjeessa on yhden kiekon ohje. Koska tein kolme kerrosta, tein ohjeen kolminkertaisena. Kakkupohjan kerrokset voivat olla myös paksumpia, tärkeää on kuitenkin paistaa ne vaaleiksi  ja pehmeiksi.


 

MARJAMURUPIIRAKKAPOHJA KAKKUUN (pikataikina)

1 muna 
1 dl sokeria
1 dl voisulaa tai rypsiöljyä
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1/2 dl maitoa tai appelsiinimehua
1 rkl sitruunan mehua pullosta
korkeintaan 2 dl marjoja, omenoita tai raparperia (pehmitä omenat ja raparperit mikrossa sokerin kera)

Sekoita munat ja sokeri. Lisää maito ja sulatettu rasva sekoittaen. Lisää vehnäjauholeivinjauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina pyöreään piirasvuokaan. Ripottele päälle marjat pisteiksi. Paista piirakka 175  asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä.

Täyte kolmeen kerrokseen

200 g vaniljatuorejuustoa
200 g Philadelphia tuorejuustoa
1/2-1 dl lemon curdia ( tai käytä valmista kinuskikastiketta tai sulata joukkoon 200j valkosuklaata, jolloin vaniljajreemijauhetta ei tarvita)
4 dl vispikermaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta
1 dl sokeria
3 tl vanilliinisokeria

Vaahdota juustot ja curd tasaiseksi. Lisää kerma ja vaahdota pehmeäksi vaahdoksi. Mausta sokereilla maun mukaan   ja lisää vaniljakreemijauhe lopuksi vähän vatkaten.

Kokoa kakku irtoreunaan kakkupahvin päälle.sprayaa sisäreunat tai suojaa ne leivinpaperikaitaleilla. Päällimmäiseksi tulee töytettö kerros, jonka voit tasoittaa tai esim raidoittaa haarukalla.Anna kakun olla muutama tunti jääkaapissa, irrota reuna, siisti kakku ja koristele. 



Kirsikkahillo

$
0
0







Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista (Köyhän miehen lakkahillo on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja. 

Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsikat pestään, varo valumavesiä, ne värjäävät pöydän pintoja - teräs kestää hyvin happamuutta.  Kiviä voi poistaa perunankuorimisveitsellä, kirsikka pullon suuhun ja työnnä pillillä tai syömäpuikolla-systeemillä, kuvassa keihästin kirsikoita kuten lapsen metsämansikoita heinään, nyt vain paksumpi puutikku välineenä. Parhaan neuvoin sain Erja-ystävältäni - höyrytin kirsikoita litran verran kerrallaan höyrykattilassa, sitten nostin ne hetkeksi jäähtymään ja oikealla kädellä nostin kirsikoita käteen, puristin yhtä kerrallaan ja vasen käsi keräsi kirsikan kivet - näin alkoi homma sujumaan! Parina päivänä tätä taisin tehdä iskelmän soidessa taustalla :).







Joskus voi pieni asia olla vaikea :) -edellisessä kodissa leikkasin upean kirsikkapuun aivan väärään aikaan alkukesästä ja aiheutin hyvin tuottavan puun kuoleman... että sitä harmittelin vuosien myötä monesti!! Varoitus myös toinen alkuunsa - Risto-naapurin kanssa ulkona jutellessani mukavia vierähti aikaa ja unohdin kirsikkahillokattilan levylle - sisään palatessani oli sitten keittiö täynnä punaista hapanta mehua - sitä siivousta en unohda ikinä ja opikseni otin - älä käytä sinäkään kantta tiiviisti, älä pidä levyn lämpöä liian korkealla,  äläkä jätä hillokattilaa valvomatta !! Ja kirsikkapuun leikkausaikaa on lienee elokuu nykysuosituksen mukaan - tarkista asia, ennen kuin puuta alat karsimaan <3

Aloita työ siitä, että liotat tosi likaisia lasipurkkeja yön yli kylmässä vedessä, sitten peset ne kuumalla vedellä tai astianpesukoneella. Sen jälkeen kääri sanomalehteä hillopurkkien ympärille, jolloin niitä voit käsitellä paljain käsin polttamatta sormiasi ja kuumenna purkkeja ritilän päällä uunissa 100 asteessa noin 10 minuuttia tai pitempään, jolloin bakteerit kuolevat niistä. Jos purkkisi ovat puhtaita, riittää astianpesukoneella pesu ja pesun jälkeen ohjelmaan kuuluva kuumennus -käytä purkit kuumina, niin ei uunikuumennusta tarvita. Kaupoissa puhtaat hillopurkit maksavat noin 2 € kpl, helpolla saat etiketit irti käytetyistä purkeistakin, jos liotat niitä kuumassa vedessä, hankaat veitsellä ja viimeistelet pinnan puhtaaksi saippuoidun teräsvillan kanssa hankaamalla ja  laitat lopuksi purkit astianpesukoneeseen. 

Suojaa työpiste kuumuudelta ja roiskeilta. Hapan värjäävä neste voi aiheuttaa pysyviä jälkiä esim. kivipintaan- Minä nostan täytettävän hillopurkin syvälle lasilautaselle, jonka tiedän kestävän lämpötilavaihteluita halkeamatta. Aseta tarvittavat välineet niin lähelle kattilaa, ettei kuumaa hilloa valua pöydälle, minä nostan hilloa joko kauhalla tai kaadan kaatoreunalla varustetusta astiasta varovasti. Hillokaulus helpottaa toimintaa (kuvassa valkoinen).



Hillon voi keittää tavallista sokeria käyttäen, mutta suosittelen kovasti hillosokeria, jossa on hyydyttävää pektiiniä mukana. Raa'at marjat sisältävät samaa ainetta, joten jos saat raakoja marjoja mukaan ja pehmität niitä keittämällä, saat itsestään hyytyvää hilloa. Hillosokerilla valmistettu hillo hyytyy vasta kylmässä, usein lopulliseen muotoonsa vasta viikkojen säilytyksessä. Hillosokerilla hyydytetty tuote sulaa kuumassa taas nestemäisemmäksi.

Hillosokerin takana on käyttöohje - peratut tuoreet marjat tai pakastetut marjat kuumennetaan ja hillosokeria lisätään 500 g eli puoli pakettia marjakilolle. Keittämistä jatketaan hiljalleen 10-15 minuuttia, kovakuorisille tuo pitempi aika. Hillo saa jäähtyä jopa puolisen tuntia, mutta sen voi aiemminkin purkittaa kuumiin purkkeihin. (Kuuma hillo rikkoo kylmän lasipurkin!!!! ) . Sekoita pari kertaa jäähtymisen aikana ja jos pintaan jää vaahtoa, kuori se pois. Kun purkitat hillon, täytä purkki piripintaan saakka, niin ettei yhtään ilmatilaa pieneliöiden toimintaa jää - näin hillo säilyy hyvänä koko talven yli kylmäsäilytyksessä. Sulje tiiviillä metallikannella ja jätä jäähtymään. Huuhtele heti kuumalla!! vedellä purkit puhtaiksi tai tee se vasta seuraavan päivänä - hilloroiskeet purkin pinnalla homehtuvat, niitä ei saa jäädä. Kuulet kansien poksahtelevan hillojen jäähtyuessä, kun purkkiin syntyy hapeton tyhjiö, joka edistää tuotteen säilymistä. Siirrä seuraavana päivänä purkit jääkaappilämpötilaan. 

Tänä vuonna huomasin kaupassa uuden tuotteen, luomuhillosokerin , jonka avulla hillo valmistuu muutamassa minuutissa pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Jos marjat ovat kovakuorisia, keittäisin niitä hetken pehmeäksi ennen sokerin lisäämistä. Luomuhillosokeri (noin 3 € kilohinta) on kaksi kertaa kalliimpaa kuin tavallinen hillosokeri ja erona siinä on lyhyempi keittoaika, muutoin se toimii samoin kuin edellinen. Ohjeessa luomuhillosokeri lisätään suoraan kylmien marjojen päälle ja keitetään 4 minuuttia.

Hilloa voi tehdä myös hillo-ja marmeladisokerilla, joka tuottaa kiinteämpää ja vähemmän sokerista hilloa - tai oikeastaa marmeladia. Käytän sitä tehdessäni esim pakastemarjoista nopeasti pienen määrän hilloa esim. kakkutäytteisiin. Hillo- ja marmeladisokeria käytetään paketti eli 330 g kilolle marjoja, keittoaika on 4-10 minuuttia. Jäähdytän hillon nopeasti siirtämällä kattilan kylmään vesialtaaseen.

HUOM: vettä tarvitsee käyttää hilloja valmistaessaan vain, jos marjoista itsestään ei tunnu nestettä irtoavan kuumennettaessa - "tilkkanen vettä pohjalle" ohje toimii silloin. Hillon voi keittää niin, että marjat jäävät kokonaisen oloisina sen joukkoon tai toki voi halutessaan myös soseuttaa marjat. Hyytelö tehdään vain mehusta ja sen pitäisi olla kirkkaan oloista.


Minihillosokerilla voit tehdä vähemmän sokerista hilloa




Viewing all 746 articles
Browse latest View live